Glömt lösenord?
Publiceringsdatum 30 september, 2021

Swedish Nomads guide till Malmö

Malmö är en stad som sjuder av liv. Här blandas kultur från världens alla hörn vilket inte minst speglas i det breda restaurangutbudet, otaliga utställningarna och shoppingen. Här finns även Skandinaviens äldsta renässansslott bara ett stenkast bort från den trendiga och hållbara stadsdelen Västra Hamnen. Vi lät en av Sveriges största resebloggare – Alex Waltner som driver Swedish Nomad, besöka Malmö och dela med sig av sina bästa tips.

Lilla Torg

Lilla Torg är utan tvekan ett av Malmös charmigaste och livligaste områden. Här samlas man för god mat och dryck i en härlig miljö där gammalt blandas med nytt. Vid Lilla Torg finns några av Malmös bästa restauranger, bland annat Quan och Namu tillsammans med ett flertal härliga uteserveringar som har öppet under dagen och sent på kvällen.

Disgusting Food Museum

Om man gillar unika sevärdheter och udda museum är detta ett stopp man inte bör missa. Disgusting Food Museum är precis som namnet antyder, ett museum som är dedikerat till “äcklig” mat. Här finns 80 av världens “äckligaste” maträtter och som besökare får man inte bara lära sig mer om dessa rätter, utan det finns även möjlighet att smaka ett flertal av dem, inklusive olika slags insekter och surströmming.

Spana in Malmös gatukonst

Malmös gatukonst är fantastisk och runtom i staden finns ett flertal imponerande målningar som pryder husfasader och väggar. Efter att ha sett gatumålningar i London och New York, som anses vara några av världens bästa städer för street art så är det bara att gratulera Malmö till att bjuda på gatukonst som på riktigt kan konkurrera med dessa världsstäder.

Några av de mest kända målningarna är skapade av Smug, Phlegm och Ola Kalnins. 

Shopping

Malmö är hem till ett flertal shoppingcenter, inklusive ett av Sveriges största köpcentrum - Emporia. I staden finns dessutom ett brett utbud av second-hand butiker och specialistbutiker som säljer kläder och diverse produkter. Bland second-hand butikerna i Malmö är Pop Boutique, Beyond Retro och Love Street Vintage några som sticker ut lite extra.

Ett annat tips är Gram som är en så kallad Zero-Waste butik, där allting säljs utan förpackningar. Produkterna är mestadels ekologiska och det finns alltifrån dagligvaror till skönhetsprodukter.

Malmöhus slott

Ett av Nordens bäst bevarade renässansslott, som byggdes redan på 1500-talet. Det var här som de danska kungarna bodde innan Skåne blev svenskt. Som besökare får man ta del av denna historia samt uppleva dagens Malmöhus som ett museum med olika utställningar samtidigt som man går runt i slottets gamla gångar och salar.

Ät mat från världens alla hörn

Malmö är en riktig matstad med ett brett utbud av restauranger som serverar mat från alla världens hörn. Tack vare att det finns så många nationaliteter representerade i staden, så har Malmö utvecklats till Sveriges bästa matstad.

Dessutom finns ett mycket bra utbud av restauranger som serverar både vegetariska maträtter och vegansk mat. Kort och gott, vilken slags mat man än är sugen på, så är det stor chans att det finns någon restaurang i Malmö som serverar det.

Några personliga favoriter är Quan, Soi 29, Far i Hatten, Lilla Kafferosteriet, Shamiat, Laziza, Blå Hoddan, Vollmers, Restaurang Bastard och Vegegården.

Turning Torso

Sveriges högsta byggnad finns i Malmö och heter Turning Torso, en byggnad som både fått ris och ros. Arkitektmässigt är det en mycket inspirerande byggnad som varit förebild för merparten av världens skyskrapor med en snurrande design.

Turning Torso var nämligen först med denna banbrytande design. Under sommaren brukar det vara möjligt för besökare att gå upp i tornet och njuta av utsikten, annars får man spana in Turning Torso från marknivå i Västra Hamnen.

St Petri Kyrkan

Den som besöker Malmö och är intresserad av historiska byggnader bör inte missa St Petri Kyrkan, som byggdes redan på 1300-talet. En mycket vacker kyrka med storslagen arkitektur.

Se på fotboll i världsklass

Malmö har två väldigt framgångsrika fotbollslag, varav det ena är Malmö FF och det andra FC Rosengård, som är dominerande inom herrfotboll och damfotboll. På Swedbank Stadion är det inte omöjligt att få se några av världens bästa lag på planen när de möter Malmö FF i Champions League.

Malmö Saluhall

Saluhallen är en annan trevlig mötesplats i Malmö där det finns möjlighet att inhandla lokala delikatesser eller äta god mat på någon av Saluhallens restauranger. På St. Jakobs Stenugnsbageri finns även den godaste kanelbullen i stan, så den ska man inte missa när man svänger förbi Saluhallen.

Ribersborgs strand och kallbadhus

Under sommarmånaderna har Malmö en av Sveriges bästa stadsstränder. Vid Ribersborgs strand finns även ett populärt kallbadhus med bastu och havsbad året runt. I folkmun kallas stranden för “Ribban” och både stranden och kallbadhuset besöks frekvent av malmöiter. 

Utforska staden från vattnet

Vid Amiralsbron finns det trampbåtar att hyra via CityBoats. Med dessa tar man sig enkelt runt Malmös olika kanaler samtidigt som man får uppleva staden från vattnet. En kul aktivitet som passar stora som små, eller ett par som vill åka på romantisk tur längs kanalerna. Ta gärna med en picknick och paddla runt i några timmar.

Vill man ha det mer bekvämt finns även Rundan Sightseeing som bjuder på en guidad båttur genom Malmös kanaler.

Bo i Malmö

I Malmö finns det en uppsjö av hotell, men vill du bo i en gammal saluhall som byggts om till ett elegant hotell är Elite Hotel Esplanade platsen för dig. Här mitt i centrala Malmö med Lilla Torg som granne ligger hotellet, och här hittar du även Quan. En asiatisk fusionrestaurang och en av de bästa asiatiska restaurangerna jag ätit på i Sverige.

Vill du läsa mer om Malmö? Besök Swedish Nomads reseblogg.

Malmö

Elite Hotels har tre hotell i Malmö. Bo centralt i nära Malmö Centralstation och stadens stora utbud av restauranger, shopping och nöjesliv. Boka en konferens med övernattning eller en mysig weekend tillsammans med familj eller vänner. Våra hotell i Malmö har allt du behöver för en minnesvärd vistelse.