Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sommaren i Luleå

Skärdgård i solnedgång

Luleå med omnejd har mycket att erbjuda årets alla säsonger och inte minst under de ljuvliga sommarmånaderna. Upptäck stadens rika utbud med allt från fartfyllda äventyr till rofyllda smultronställen. Vi har samlat några härliga tips som passar för både stora och små.


SÖDRA HAMNPLAN

Upptäck Södra hamnplan, ett paradis för de små. Här kan de vuxna koppla av mellan palmerna medans barnen väljer och vrakar mellan massvis av aktiviteter så som basket, skateboard eller volleyboll. När fikasuget tränger sig på finns här en mysig caféstuga där du hittar fikabröd, pinn-och kulglass, dryck och snacks. Här arrangerar även Luleå stad ett gäng aktiviteter och happenings under sommarmånaderna. Fråga oss på hotellet så hjälper vi er att hålla koll. 

Södra hamnplan är öppet mellan den 15 juni och 16 augusti. Från Fritidsbanken kan man låna idrottsutrustning gratis under dagen.

Våffelstrut med hallon- och vaniljglass


CYKLA I LULEÅ

I Luleå finns en lång glädjefylld tradition av att cykla överallt, året om. Här finner du garanterat cykelleder som passar dig oavsett om du är en van cyklist eller ej. Staden erbjuder en varierad terräng som lockar både tävlingscyklister och glada amatörer. 

Ta med din egen cykel eller hyr en cykel på plats, ge dig sen ut på en ro-eller fartfylld tur. Lederna finns inom kort avstånd och du kan även ta med cykeln på en av turabåtarna som tar dig ut till någon av Luleås vackra skärgårdsöar. 

Sommaren är en magiskt tid att uppleva Luleå på, vilket du fördelaktig gör på två hjul. Känn ingen oro över hur ni ska ta er hem kvällstid, den vackra midnattssolen lyser upp er väg.

UPPTÄCK LULEÅ FRÅN VATTNET

Det är få tillfällen man är så ett med naturen som under en paddel-eller kajaktur. Känn vindens bris, solens värmande strålar och ljudet av kluckande vatten. Luleå är den perfekta utgångspunkten för att upptäcka Norrbotten från vattnet. Luleås skärgård erbjuder idylliska vyer vart du än huvudet vänder. 

Då skärgården erbjuder över tusen öar kan du själv välja om det är en längre eller kortare tur som lockar. Här finns något för alla oavsett tidigare erfarenhet. Upplev den variationsrika naturen och ge dig själv en härlig endorfinboost. 

Luleå erbjuder flera uthyrningsställen som även kan hjälpa till att guida er och informera om de olika rutterna.
Kajak med fiskespön på en lugn sjö


GAMMELSTAD

I stad som är hela 400 år kan man tänka sig att det finns en hel del spännande historia att ta del av, och det gör det. Missa inte Luleås fantastiska arv, besök Gammelstad. 

Kyrkstaden är en riktigt välbevarad skatt som är väl värt ett besök. En historisk upplevelse där du kan du drömma dig bort till svunna tider bland krumma gränder och hundratals små röda kyrkstugor.

Önskas en aktivitet som passar både stora små, så rekommenderas ett besök till friluftsmuseet Hägnan. Få en idé om hur livet var förr när ni kikar in i de gamla museigårdarna. Barnen kommer inte att vara besvikna efter ett besök här, låt dom hälsa på de gulliga djuren, hoppa i en hösäck eller leka loss. Här finns även mysiga Kafé Fägnan som bjuder på allt från matiga luncher till gott fika och svalkande glass. 

Är du en inbiten historiefantast måste du även ta en tur förbi ståtliga och vackra Nederluleå Kyrka som uppfördes så tidigt som i slutet av 1400-talet. Mer behöver vi inte säga. 

Fler platser att besöka är Gammelstadsviken, ett populärt naturreservat eller de gamla borgarkvarteren där vackra hus från 1600-och 1700-talet radas upp.

FISKEFANTAST

Testa fiskelyckan i Luleå. Det finns en anledning att staden årligen lockar fiskare från hela landet, det är nämligen en fantastisk fiskestad med vatten så långt ögat kan nå. Napp kan du få på fisk så som lax, röding, gös, sik, abborre och öring. Här kan du fiska ostört och med oändligt med ställen att prova din fiskelycka på. Nedan listar vi några platser som är värda ett besök. 

Södra hamn 
Luleåälven
Hovlössjön
Hertsöträsket
Skärgården - bege dig ut med egen båt eller hoppa på en av turabåtarna som tar dig till öarna som erbjuder riktigt bra fiskevatten. 

Luleå turistcenter säljer fiskekort och kan ge allmän information om vart det är tillåtet att fiska, fråga oss på hotellet eller kontakta Luleå turistcenter, tel 0920-45 70 00. 

Man med fiskespö på en klippkant i solnedgången


BADPLATSER

Stan är full av vatten och härliga badplatser för sköna sommardagar och glimrande kvällar.

Gültzaudden - En vacker badplats med klarblått vatten, här finns många ställen att slå sig ner på, antingen i den värmande sanden eller i det mjuka gräset. 

Trolltjärn - Här kan nog Luleås klaraste vatten finnas. Stranden finner du några kilometer söder om centrum. På platsen erbjuds brygga, kiosk och omklädningsrum.

Bensbyn - En kortare utflykt bort på, ca åtta km från Luleås centrum hittar du här en fin långgrund sandstrand intill gamla hamnen i Granöfjärden. Ett populärt besöksmål för barnfamiljer. 

Fler badplatser att besöka: Brändön, Klubbviken, Niporna, Arcusbadet och Lulviksbadet.

En grönskande park som leder ner till en sandstrand


SKÄRGÅRDEN

Vill du se läsa mer om Luleås skärgård har vi skrivit en hel artikel om det här: Luleås Skärgård

Relaterade artiklar