Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

7 sevärdheter i Stockholm du inte får missa

Närbild på blommande körsbärsträd, med människor i bakgrunden

Ska du besöka Sveriges huvudstad finns det en hel del saker du inte får missa att se. Här har vi samlat 7 underbara sevärdheter i Stockholm som är lika roliga att besöka för vuxna som för barn.

 

1. KUNGLIGA SLOTTET

En sevärdhet du inte får missa i Stockholm är naturligtvis Stockholms Slott. Detta är ett av Europas största slott och kungens arbetsplats. Slottet har mer än 600 rum fördelat på 11 våningar och självklart en skattkammare med ovärderliga föremål!

 

2. DROTTNINGHOLMS SLOTT

En vacker och historisk sevärdhet i Stockholm är Kungafamiljens hem – Drottningholms Slott. Här har kungar bott sedan 1662 och mycket är otroligt välbevarat. Här finns en slottsteater, kinesiska paviljongen och en häpnadsväckande stadspark.

 

3. VASAMUSEET

Vasamuseet är en storslagen sevärdhet i stockholm. Här huserar Gustaf Vasas skepp som sjönk utanför Stockholm år 1628. 1961 kunde skeppet bärgas och nu kan du uppleva det på nära håll på Vasamuseet.

 

4. KUNGSTRÄDGÅRDEN

Kungsträdgården är en oas mitt i Stockholm där det finns mycket att se. Här finns vackra fontäner och statyer samt en scen där det ofta sker evenemang. På våren blommar de vackra, rosa körsbärsträden som definitivt är en upplevelse.

 

5. STORKYRKAN

Storkyrkan ligger mitt i Gamla stan på den högsta punkten mellan Stockholms slott och Stortorget. Detta är en historisk sevärdhet i Stockholm som tog sin början redan på 1200-talet. Det är i Storkyrkan som många av de kungliga bröllopen ägt rum.

 

6. DRAMATEN

Dramaten är en av Stockholms vackraste byggnader och är belägen på Nybrokajen precis vid vattnet. Passa på att se en föreställning när du är här eller gå en guidad tur i huset.

 

7. KUNGLIGA OPERAN

Även Kungliga Operan är en vacker byggnad belägen på Gustav Adolfs torg precis vid vattnet. Operan har sitt ursprung 1773 men den nuvarande byggnaden kom till 1898. Spana in den vackra byggnaden och promenera gärna runt i området!

 

Fotograf: Philip Myrtorp.

RELATERADE ARTIKLAR