Boka vårt bästa pris, bli medlem nu!

Kulturstaden Uppsala

Publiceringsdatum 2019-03-12

Uppsala är ett perfekt besöksmål för den kulturintresserade resenären. Utforska stadens klassiska byggnader och ta del av historiska samlingar och unika utställningar. Här är bara några av alla spännande aktiviteter och utflykter som staden erbjuder.

carolina rediviva (tor johnsson).jpgCarolina Rediviva. Foto: Tor Johnsson


Utforska Uppsalas universitetsbibliotek

Besök den vackra byggnaden Carolina Rediviva från tidigt 1800-tal. Här finns Uppsalas eget universitetsbibliotek med historiska samlingar och utställningar med bl.a. bibliotekets kända handskrift Silverbibeln från 1600-talet. Här finns även original på kompositören Wolfgang Amadeus Mozarts notteckningar och matematikern Isaac Newtons förstaupplaga av Philosophiae Naturalis Principia. Detta är ett klassiskt tillhåll för Uppsalas studenter och en utmärkt plats för reflektion och lärande. I dag finns här både klassisk litteratur och digitala publikationer.

Niklas Lundengård.jpgUppsala domkyrka. Foto: Niklas Lundengård


Besök nordens största katedral

Uppsala domkyrka byggdes redan på 1200-talet, men har under åren genomgått ett flertal restaureringar som bidragit till hur den ser ut i dag. Här finns vackra detaljer, historiska konstverk, Sveriges största kyrkklocka och Sveriges största kyrkfönster. Ta del av kyrkans utställningar med vackra klädesplagg från medeltiden och förgyllda skrin. Uppsala domkyrka lockar varje år en halv miljon besökare och är ett av stadens mest sevärda besöksmål.


uppsala slott (kalbar).jpgUppsala slott. Foto: Kalbar


Spendera en dag på slottet

Uppsala slott började att byggas av Gustav Vasa redan år 1549. Efter en stor brand år 1702 har slottet varsamt restaurerats för att återfå sitt ursprungliga utseende. Omgivningarna kring slottet passar utmärkt för en härlig promenad och vid dåligt väder finns tre olika museer att besöka i slottsbyggnaden. För den våghalsiga arrangeras här även takvandringar med fantastiska vyer över Uppsala.


botaniska trädgården (mikael wallerstedt).jpgBotaniska trädgården. Foto: Mikael Wallerstedt


Upptäck Sveriges äldsta botaniska trädgård

Botaniska trädgården, eller ”Botan” som den kallas bland uppsalaborna, anlades redan år 1664 och har i dag över 8000 olika växter. Odlingarna är säsongsbundna och finns att skåda året runt, både utomhus och i växthus. Passa på att besöka det tropiska växthuset med exotiska plantor från varmare klimat eller utforska det 200 år gamla orangeriet som ligger intill den Botaniska trädgården. På dessa klassiska marker går det lätt att spendera en heldag.

årummet (niklas lundengård).jpgÅrummet. Foto: Niklas Lundengård


Promenera vid Årummet

Njut av en härlig dag längst vattnet vid Årummet, Uppsalas grönskande vardagsrum. Årummet sträcker sig från Kungsängsbron i söder till Bärbyleden i norr. Längst vattnet finns gott trevliga uteserveringar, parker och avkopplande sittytor. Ta med en bok eller lyssna till en trevlig podcast, här finns gott om avskilda platser att koppla av på.

evolutionsmuseet (martin kelam).jpgEvolutionsmuseet. Foto: Martin Kelam

Se Nordens största samling av dinosaurieskelett

På Uppsalas naturhistoriska museum, Evolutionsmuseet, finns massor av spännande utställningar för hela familjen. Här kan du lära dig mer kring vårt ursprung och se äkta dinosaurieskelett. Museet har även intressanta utställningar kring jordens mångfald, mineraler och fauna.  Under skolloven arrangeras aktiviteter för barn på olika teman med pyssel och rundvandringar för barnen. 

Elite Hotels Uppsala

Elite Hotel Academia ligger precis intill centralstationen i det gamla posthuset i Uppsala. Hotellet erbjuder 198 rum och konferenslokaler, mysiga gastropuben The Bishops Arms och den spektakulära restaurangen Miss Voon.

Läs mer

Upptäck mer inom kategorin Nöje & Kultur

_