Glömt lösenord?
Publiceringsdatum 04 juli, 2019

Det här händer i Mora i sommar

Sommaren betyder mer tid utomhus, sol, bad och aktiviteter. Mora är en perfekt sommarstad då dess natur och invånare ständigt bjuder in till spännande evenemang och trevligt umgänge. Nedan har vi listat våra favoritbesöksmål i Mora.

Mora-Zorn.jpg

 

Zornsamlingarna

Anders Leonard Zorn är en av våra mest kända svenska konstnärer som än idag förbryllar oss med sina magiska penseldrag. I de fyra hus som omfattar Zornsamlingarna finns världens största samling av Zorns verk. Färdas tillbaka 100 år i tiden på Zorngården, makarna Zorns bostadshus, fascineras över akvareller, oljemålningar och snidade skulpturer i Zornmuseet. Under sommartid är Gammelgården, Textilkammaren och vildmarksateljén Gopsmor också öppna för allmän beskådan, vackert beläget vid Siljans strand. Missa inte heller Café Zorn i gamla stallängan på Zorngården med bakverk och rätter lagade från grunden på lokala råvaror.

Mora-gesundaberget.jpg

 

Vasaloppet

Mora förknippas av förklarliga skäl främst med Vasaloppet. Här håller organisationen för det stora skidloppet till och det är även här målgången sker. Under sommartid är det dock inte många skidor som syns ute på banorna, ett perfekt tillfälle att ta del av Vasaloppets imponerande historia. Guidade visningar arrangeras dagligen kring Vasaloppsdevisen formgiven av konstnären Gustaf Ankarcrona 1923. Därefter är det fritt att besöka museet och ta del av traditionerna, utvecklingen och prova stakmaskinen. Om du får det svårt att leva dig in i Vasaloppskänslan kan du ge dig ut i spåren på riktigt. Vasaloppsleden är en populär 28 km lång vandring mellan Risberg, Evertberg och Oxberg. Under vandringens gång finns det flera sevärdheter att uppleva som vasaloppskontroller, historiska byggnationer, natursköna rastplatser och en trevlig badsjö.

 

Mora-Kurbits.jpg

 

Hantverk

Få landskap har en så rik hantverkskultur som Dalarna. Mora är inget undantag med sina ikoniska skapelser som Mora-kniven, Moraklockor och såklart Dalahästen med de klassiska kurbitsmålningarna. Moraboden på Kyrkogatan i centrala Mora säljer lokalt producerade produkter, souvenirer och husgeråd. Perfekt att köpa med sig ett minne eller en present och samtidigt visa sitt stöd för små lokala producenter. Om man är särskilt intresserad av de färgglada blad- och blomknippena i den dekorativa målarkonsten Kurbits, rekommenderar vi Brittas Kurbitslada där det hålls kurser, utställningar och försäljning.

Sagolandet Tomteland

Träffa Tomten och hans vänner mitt i sommaren? På Tomteland i de vackra dalskogarna i närheten av Gesundaberg strax utanför Mora är detta möjligt! Den stora temaparken är full med skoj, bus och upptåg. Förutom att träffa Tomten och Tomtemor i deras bulldoftande hem kan man också besöka Häxans hus, Trollrike eller det spöklika Skugglandet. När det är läge för en paus finns både restaurang Verkstan med alla barnens favoriträtter och Tomtemors Café till förfogande. I parken går alla drömmar i uppfyllelse och tillåter dig att dras in i äventyret, så ta någon i handen och kliv in genom portarna.

Mora-Vilddjur.jpg

 

Orsa Rovdjurspark

1986 öppnade Orsa Rovdjurspark med huvudsyfte att jobba artbevarande, bedriva forskning och att informera och utbilda. Idag är parken Europas största rovdjurspark av sitt slag och är hem till europeiska arter som brunbjörn, lodjur och berguv. Men även utomeuropeiska jättar går omkring på området som isbjörnar, Amurtigrar och snöleoparder. Tillsammans äter djuren varje år 36 ton kött och 2 ton äpplen! Se till att ha god vid varje inhägnad, här lever djuren naturligt i stora miljöer och är ibland lite blyga. Kikare finns för utlåning vid entrén men du är också välkommen att ta med en egen. Informativa utställningar finns alltid presenterade i entrébyggnaden att titta på och publika aktiviteter hålls också varje dag i parken. Allt för att vi ska lära oss så mycket som möjligt om världens mäktiga rovdjur.

 

Mora-cykling-active.jpg

 

Moraparken

Moraparken är perfekt för dig som söker fart och fläkt, men också lugn och ro. Denna kombination lockar människor från hela Europa som vill uppleva Dalarnas fantastiska natur. För den aktiva turisten finns här otroliga möjligheter för cykling, både långdistans och downhill. De två sista kilometrarna i Vasaloppet ringlar genom parken och här möts Vasaloppsentusiaster året runt för att känna in banan och anordna träningsläger. Om latsidan känns mer lockande är Moraparken ett utmärkt tillhåll för god mat och dryck, familjeaktiviteter för de yngre barnen, bowling, trubadurkvällar och mycket, mycket mer.

Fasaden på Hotel Bishops Arms Mora

Hotel Bishops Arms, Mora

Hotel Bishops Arms, Mora ligger mitt i centrum av Vasaloppsmetropolen Mora med närheten till allt. Vi erbjuder trivsamma hotellrum, många med utsikt mot vackra sjön Siljan.I hotellet ligger vår omtyckta gastropub The Bishops Arms. Vi välkomnar både gamla och nya gäster!