Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Upplev världsarvet Höga kusten

Höga kusten i Örnsköldsvik

Världsarvet Höga Kusten är vida känt för sin storslagna natur. Detta unika kustområde bjuder på gott om vackra vandringsleder, mysiga restauranger och naturupplevelser utöver det vanliga. Här några av de aktiviteter som varje år lockar dit besökare från hela världen.


BAD OCH SPA

Ta med familjen för ett roligt äventyr i centrala Örnsköldsvik. På Paradisets äventyrsbad och SPA väntar ett stort utbud av aktiviteter. Här finns bl.a. Sveriges längsta vattenrutschbana Magic Eye, en 1200 kvm stor spa-anläggning, vattenfors och flera inomhus- och utomhuspooler. Dessutom finns här även skattjakter för de minsta barnen, vattengympa och olika typ av SPA-ritualer och behandlingar. 

UTOMHUSBAD

För den som hellre doppar tårna i en utomhussjö finns FriluftsByn. Beläget på Skulebegets sydliga sida är detta även en bra utgångspunkt för dagsutflykter längst Höga Kustenleden. FriluftsByn erbjuder både camping, restaurang och ett stort aktivitetsutbud. Förutom badet finns här kajakuthyrning och återkommande evenemang som konserter, whiskyprovningar och mycket mer.

VANDRING

Höga Kustenleden erbjuder 12,8 mil av vandring med fantastiska vyer. Här skiftar landskapet mellan berg och skog, dalar och sjöar. Längst vägen finns gott om restauranger samt övernattningsmöjligheter på olika hotell, campingplatser och stugbyar.

För den som önskar finns möjlighet att dela upp vandringen i upp till 13 olika etapper. Varje etapp har minst en övernattningsmöjlighet och en vägförbindelse som möjliggör för dagsvandringar och kortare utflykter. En av de vackraste etapperna är den mellan etapp 7 och etapp 8 där en krävande, men givande vandring uppför Skuleberget ingår.

BERGSKLÄTTRING

I Höga Kusten finns Europas största Via Ferrata-anläggning. Här kan både nybörjare och erfarna klättrare känna adrenalinet pumpa medan de bestiger det 250 meter höga berget. Via Ferrata innebär bergsklättring i terräng där stålvajrar och hjälp i form av konstgjorda steg och grepp används under klättringen. Vid Skuleberget finns 4 olika klättringsleder för olika svårighetsgrader och all nödvändig utrustning ingår i deras priser.

SKÄRGÅRDSKRYSSNINGAR

Följ med på en heldagsutflykt med Höga Kusten-båtarna. Under sommarhalvåret finns dagliga avgångar till den härliga Ulvön där mysiga promenadstråk blandas med restauranger och historiska byggnader. Höga Kusten-Båtarna erbjuder även räkkryssningar med trubadur samt möjlighet att abonnera båtar för privata evenemang


HANS HEDBERG MUSEUM

Se Hans Hedbergs unika konstverk som gjort sig berömda över hela världen. Museet ligger i Arken, precis intill hamnen och granne till Elite Plaza Hotel i Örnsköldsvik. 

Hans Hedberg var en känd konstnär, skulptör och keramiker som föddes år 1914 några mil söder om Örnsköldsvik. I samband med hans 80-årsdag skapades ett museum till hans ära som är öppet varje vardag mellan 08.00–17.00. På museet kan besökarna låta sig hänföras av Hans Hedbergs överdimensionerade skulpturer som hyllats i internationella konstkretsar. Ta med familjen för en inspirerande dag i denna kände konstnärs fotspår, museet har fri entré och är öppet hela sommaren!

Relaterade artiklar