Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Att göra i Borlänge

Kanoter vid strandkanten till sjö

Det finns gott om roliga aktiviteter i Borlänge. Njut av de vackra omgivningarna under en vandringstur i orörd vildmark eller paddla kajak precis utanför stadskärnan. Här hittar du våra tips på saker att göra i Borlänge.

 

GE DIG UT TILL SJÖSS

Tack vare Dalarnas många älvar, åar och sjöar finns en mängd vattenvägar som passar utmärkt för en stilla kanottur eller en fartfylld forspaddling.

Paddla i stillhet och upplev naturen och vildmarken runt omkring er. Eller så paddlar ni i vattendrag som flyter fram genom städerna med bebyggelse tätt inpå. Vill ni ha utflykt med lite mer fart och action så är forspaddling något för er. Strax utanför Borlänge, i Falun, finns Sveriges första och enda konstgjorda forspaddlingsarena.

Runt om i Dalarna finns möjligheter att hyra en egen kanot, kajak eller roddbåt. Många anläggningar erbjuder även kanotturer, kajakkurser och vattenaktiviteter såsom forspaddling, forsränning och kajakslalom.

GÅ PÅ SPA

Koppla av och njut på Vana Spa Borlänge. Detta spa erbjuder en fridfull miljö och ett generöst utbud av behandlingar för ditt välbefinnande. Njut av avslappnande massage, ansiktsbehandlingar och kroppsbehandlingar, eller prova ett populärt spa-paket med boende och middag på Elite Hotel Brage för en komplett upplevelse.

Vana Spa erbjuder två uppvärmda inomhuspooler, en kallkälla, bastu och loungedel för att hjälpa dig att komma ner i varv. På Vana Spa Borlänge välkomnas även yngre gäster på utvalda timmar under dagen. För de som vill träna finns även ett gym på Brage Fitness Club. Besök Vana Spa Borlänge för en lyxig och avkopplande tid för dig själv, din familj, kollega eller vän.

VANDRA I ORÖRD NATUR

Att vandra är en utmärkt aktivitet i Borlänge tack vare en mängd olika vandringsleder, både något mer utmanande och några mer promenadvänliga.

  • Bysjörundan är en populär vandringsled med många rastplatser i norra Borlänge som passerar Kvarnsveden och Sör Amsberg. Leden som är elva kilometer lång är lätt att följa eftersom den är markerad med röda stolpar och vita kryss.
  • Tunaåleden är en vacker och omväxlande vandringsled som sträcker sig mellan Österby-Tyllnäs-Fagersta. Den sex kilometer långa leden går genom raviner och odlingslandskap.
  • Sagostigen i Islingby är en promenadvänlig led på en kilometer med grillplats, vilket gör den till ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljer och naturintresserade. Leden slingrar sig fram genom omväxlande natur och längs stigen har Aron Landahl gjort illustrationer.
  • I Gyllbergen hittar vandringssugna flera vandringsleder som går genom milsvida berg, skogar, myrar och sjöar. Vid Gyllfällbodarna finns en stor parkering, dass och värmestuga.
  • Vid Tjärnaberget, med utgångspunkt från Plättbacken, finns en mängd olika stigar och leder som går förbi gamla fäbodar och naturreservat. En karta kan vara bra att ta med sig, då ledmarkeringarna i området varierar kraftigt.


UPPTÄCK EN NY CYKELLED

En populär och rolig aktivitet i Borlänge är cykling. Här finns grusvägar genom natur- och kulturlandskap som lämpar sig utmärkt för en cykeltur. Är du ute efter mer utmanande cykling finns även brantare backar för downhill. En lagom dagstur kan vara den fem mil långa turen längs sjön Runn.

PRÖVA FISKELYCKAN

Vill du ha något rogivande att göra i Borlänge ska du pröva fiskelyckan. Köp ett fiskekort och upptäck de fina fiskevattnen som finns i Dalarna.

I Grövelsjön och Älvdalen finns goda förutsättningar för ädelfiske, tack vare dess vilda forsar och många sjöar. I fjällvattnet uppe i norr har ni möjligheter att få öring, i de stora älvarna och mindre åarna har ni chans att få harr på kroken och i sjöarna kan ni få både abborre och gädda. På sjön Runn kan ni fiska med tekniken trolling och i de flesta andra sjöar går det bra att fiska put and take. Vid en del fiskeplatser finns det möjlighet att hyra fiskeutrustning och en del erbjuder även guidade fisketurer.

 

Relaterade artiklar