Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Så väljer du brudbukett

Person i bröllopsklänning håller i en brudbukett.

Att välja blommor till sin brudbukett kan låta som ett enkelt val men det finns en hel del att tänka på och trender som påverkar. Den vilda buketten som ger en känsla av handplockade blommor, buketten med hängande grönt eller inslag av sädesslag. Här är våra bästa tips kring hur väljer din bukett.

 

TÄNK BILDER

Ta med och visa floristen bilder på brudbuketter som du tycker om. Berätta om klänningen och vilken typ av smycken du tänker använda, om de är i silver eller guld. Berätta också om bröllopet har ett färgtema, dukning och dekorationer.

TÄNK SÄSONG

Speciellt på vintern kan det vara svårt att få tag på vissa blommor, t.ex. pioner. Vill du stå på dig och be floristen köpa in din favoritblomma kan det bli dyrt och det finns inte heller någon garanti att blomman håller måttet.

TÄNK FÄRG

Vill du ha en bukett med en sorts blomma eller blanda blommor i olika färgnyanser?  Valet handlar om färgerna som bäst matchar din klänning och vilken stilbild du vill skapa. De flesta vill även att brudbuketten ska matcha bröllopets färgtema.

En enda färg upplevs som enkelt och stilrent. Enbart vitt kan bli väldigt elegant. Det är vackert med nyanser i en mjuk färgskala, till exempel creme eller svaga pastellfärger. Under höstmånaderna finns det färgstarka blommor att välja på.

TÄNK FORM

Det är bara fantasin som sätter gränser. Rund som en boll, droppformad, hängande eller några få blommor och personliga detaljer. Klassiskt elegant eller trendigt vildvuxen. Bästa rådet är att välja en bukett som du tycker om oavsett vilken form den har.

TÄNK HÅLLBART

En tydligt växande trend är att många frågar efter hållbart producerade blommor. För att din bukett ska hålla längre är dock vårt bästa råd att du frågar floristen om skötselråd.

Ett tips är att pressa bukettens finaste blommor. Placera blommorna mellan ett vikt bakplåtspapper under en växtpress (om du har en sådan) eller under en hög med tunga böcker. Se till att det finns lite utrymme mellan varje blomma och blad om du arrangerar dem som ett collage. Pressa en vecka innan du lägger på ännu mer tyngd och låter dem torka i ytterligare 2–3 veckor.

Blommor med platta kronblad pressar bäst. Tulpaner, fresia och narcisser är exempel på blommor som blir fina medan rosor är svårare. Testa och se hur det blir med blommorna i din brudbukett.

 

Relaterade artiklar