Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Alla hjärtans dag

Champagneflaska i hink med röda hjärtan som dekoration.

Alla hjärtans dag, eller Valentindagen som den även kallas, är en temadag som firas varje år den 14 februari. Vårt moderna firande av dagen är starkt inspirerat av den amerikanska traditionen med röda rosor, hjärtan och chokladaskar. Men faktum är att man kan fira alla hjärtans dag på en rad olika sätt. Här nedan har vi listat 10 olika varianter.

 

MED KOMPISAR

Oavsett om man har en partner eller inte är alla hjärtans dag en utmärkt dag för att träffa sina vänner. Välj ut en film ni har längtat efter att se. Oscarsnomineringarna har precis släppts för allmänheten, varför inte följa upp och se en kritikerrosad rulle som ni inte sett? Efteråt talar ni ut om både filmen och livet i allmänhet över något gott att äta och dricka - receptet för en perfekt kompisdate!

ENSAM

Aldrig tidigare har det varit så aktuellt med egenvård. Låt alla hjärtans dag vara en dag då du tar hand om ditt eget hjärta, hälsa och välmående. Fokusera egenvården på något du låtit skjuta på eller inte prioriterat tidigare. En tid hos frisören, en avslappnande massage eller en ansiktsbehandling är perfekt för att pigga upp kroppen. Vad du än tar dig an ska det vara en investering i dig själv och ditt välmående.

MED MASSA ROMANTIK

Den här går ut till er hopplösa romantiker som älskar att bli uppvaktade/uppvakta och helst spenderar alla hjärtans dag knäsvaga och pirriga. En romantisk middag känns självklar i detta sammanhang liksom tända ljus, röda rosor och bubblig dryck. Ni väljer själva om ni går ut på en mysig restaurang eller stannar hemma och lagar er favoriträtt tillsammans. Ett annat alternativ, och kanske det mest romantiska, är att ta in på hotell för natten. Där kan ni skräddarsy er vistelse med rumservice, spa och fluffiga morgonrockar.

PÅ JOBBET

Alla hjärtans dag är för de flesta en helt vanlig arbetsdag. Många jobbar sent, kanske till och med natt och har inte tid för någon aktivitet. Ta då tillfället i akt att uppvakta någon på jobbet. En kollega som hjälpt dig mycket under året, en chef som har gett dig rum att utvecklas eller arbetsplatsens brevbärare som alltid har ett soligt humör. En ros, chokladbit eller bara några upplyftande ord räcker gott och väl för att göra någons dag.

JAG BRYR MIG INTE

Alla hjärtans dag är en relativt ung högtid som började marknadsföras i den svenska handeln först på 60-talet. Det är också många som ser högtiden som ett handelsjippo för butiker att tjäna pengar. Även om man vill bojkotta alla hjärtans dag kan man ta till sig den sinnesstämning som dagen lyfter - att värna om sina relationer. Ett samtal till farmor, ett hej till busschauffören eller ett extra leende till kassören borde man unna sig själv denna dag!

MED GOD MAT

Vägen till allas hjärtan går via magen, eller hur? För dig som önskar en riktig matupplevelse på alla hjärtans dag-kvällen men inte lyckats få ett bord på en Michelin-restaurang rekommenderar vi White Guide. Ett guidesystem utifrån kriterier så som hållbarhet, personlighet och trivsam stämning. Sök enkelt efter din restaurangdestination för kvällen på White Guides hemsida och njut av en riktigt god middag.

MED FAMILJEN

Något som har exploderat i popularitet landet över är trampolin- och äventyrsparker. En aktivitet för hela familjen, som får hjärtat att pumpa av både rörelse, adrenalin och glädjerus! I de stora parkerna kan du prova en mängd olika aktiviteter och alla kan hitta sin favorit.

MED KULTUR

För de konstintresserade går den bästa dejten till ett museum eller konsthall. Välj ut en utställning som intresserar er och ta er tiden att strosa runt länge. Om möjligt välj en tidpunkt då det är som lugnast i museet. Låt telefonen ligga kvar i fickan och interagera så mycket ni kan och får med utställningen. Diskutera konstnärens syften och mål med sina verk och köp med er ett minne i presentshopen!

MED TRÄNING

Februari bjuder ofta på några minusgrader och krispig luft - riktigt härliga förutsättningar för en träningsdejt utomhus! Kom ihåg att sätta på er bra kläder som lämpar sig för fukt men inte kyler ner, och ge er ut i vinterlandskapet. Skidåkning och skridskor är typiska romantiska aktiviteter men en joggingtur och ett besök på ett utomhusgym kan vara minst lika trevligt. Se till att överraska med en termos rykande varm choklad efter!

HELST INTE ALLS

Alla hjärtans dag är egentligen en dag precis som alla andra. Om det känns jobbigt finns det ingen anledning att hetsa upp sig och planera aktiviteter när man egentligen inte har någon lust. Varför inte ta efter Sydkoreanska ensamståendes exempel att fira en helt annan dag? 14 april, exakt en månad efter alla hjärtans dag infaller Black Day. Då går singlar ihop och äter en speciell nudelrätt med en sås på svarta bönor tillsammans. Vissa ser det som en middag för att trösta varandra och det faktum att man inte har någon partner medan andra istället väljer att fira sitt singelliv!

Relaterade artiklar