Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Västerås – hemmaplan för svenskrostat kaffe

Kaffebönor som rostas

Få länder i världen konsumerar mer kaffe än vi svenskar. Det är faktiskt bara Finland som med sina imponerande 10 kg kaffe per person och år slår oss i koffeinintag. Det är ingen hemlighet att vi i Sverige älskar vårt kaffe och att hundratals år av kaffedrickande har gjort oss till riktiga finsmakare.

Färdigrostade och malda kaffebönor, vakuumförpackade på hyllan i livsmedelsbutiken är ett sent påfund. Långt in på 1900-talet både rostade och malde man sina råa kaffebönor hemma på vedspisen för att få sig en god kopp kaffe. Sedan dess har kaffedrickandet utvecklats med rasande fart. Från kaffebrännare till espressomaskin, koffeinfritt, café au lait och cappuccino.

 

ICA ROSTERI

Vad vi ser idag är att kaffeintaget går tillbaka i gamla banor, dricks med mer vördnad och ses mer som ett hantverk än bara ett sätt att vakna på morgonen. I Västerås har gamla traditionella rostningsmetoder dammats av, rostningsgrader mätts ut till perfektion och varje importerad böna väljs vördnadsfullt ut hos leverantörerna. De gamla traditionerna är inte helt tagna ur luften, tvärt om.

Västerås är en riktig kaffestad med erfarenhet av kafferostning sedan 1918 när kafferosteriet slog upp portarna i Västerås hamn. Här tillverkades de klassiska kaffesorterna Aroma och Luxus. Kaffet packades i påsar eller plåtburkar och såldes till företag och butiker i hela Sverige. Även fast det gamla rosteriet nu har slagit ihop sin verksamhet hålls fortfarande sedvänjan vid liv.

Kaffebönor

BJÖRKLUNDS KAFFEROSTERI

Den passionerade kaffeentusiasten Johan Björklund öppnade hösten 2013 sitt eget kafferosteri i Slakthusområdet nära Västerås hamn där allting en gång började. Förutom att hedra det lokala hantverket som i över hundra år varit en så stor del av Västerås, brinner Björklunds kaffe för att få människor att öppna ögonen för specialkaffe. Kaffeälskare delar generöst med sig av kaffets hemligheter, hur rostning, doft och känsla kan utmana upplevelsen kring hur ett kaffe kan och ska smaka.

Bryggeriets gamla råvarulager är numera en fantastisk kaffebar där det serveras kaffe på alla tänkbara sätt, samtidigt som gästen har första parkett mot produktionen i rosteriet. Alla rosteriets egna smaker finns representerade och går även att köpa direkt i baren, men det går även att få sig en espresso, kallbryggt, och handbryggt kaffe. Björklunds kafferosteri tar även fram egna kaffeblandningar för lokala företag vilket är mycket uppskattat.

Kokande vatten hälls upp i en kanna med kaffefilter

HÄLLA KAFFEROSTERI

På Hällagatan i Västerås har det tidigare lunchcaféet ändrat sitt fokus mot mat för att istället satsa på dryck och i detta fall sitt eget kaffe. Hälla är numera främst ett kafferosteri som driver caféverksamhet, säljer sitt egenrostade kaffe och självklart serverar sitt goda kaffe i olika former. Rosteriet bedrivs i liten skala, men kvaliteten och kunskapen är stor. Kaffet som rostas är specialkaffe från länder som Etiopien, Rwanda, Colombia, Brasilien och El Salvador. Hälla vill sprida kunskap om kaffets väg från böna till dryck och anordnar uppskattade utbildningar och evenemang i kaffets tecken. Visionen är att skapa en kaffeoas där alla är välkomna i en hemtrevlig miljö.

 

Relaterade artiklar