Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sommelieren med aptit på smaker

Vin som hälls upp i vinglas

Att föreläsa om vin och prova nya smaker, besöka vingårdar och bli invald av den Franska Champagneordern var inget som Eva Weckström såg i framtiden varken under sin uppväxt i Ängelholm, eller senare i livet när hon utbildade sig till grafiker och illustratör. Vi fick en pratstund med vår egen sommelier.


RÖTTER I ÖSTERLEN

Hon beskriver sig som ”skånskan med båda fötterna i myllan, uppväxt med näsan i mammas kastruller” med förklaringen att hon är från Ängelholm och att hennes mamma, med rötter i Österlen, är en rackare på att laga mat. Kanske var det då och där fröet till hennes brinnande intresse för restaurangbranschen såddes?

”Jag är i grunden utbildad grafiker och illustratör. Konst och måleri har alltid varit mitt stora intresse och därför sökte jag mig till ett yrke som var något närbesläktat”.  Att arbeta med människor och ge dem bra service väckte dock tidigt något inom henne då hon redan som ung sommarjobbade i kassan på Ica och i den lokala kiosken. Detta fick henne att under sina studier i Miami och New York City söka extrajobb i restaurangbranschen, något som till slut var lika roligt själva studierna. 

När hon återvände till Sverige vid millenniumskiftet var hennes äventyrslust fortfarande igång och hon lämnade Skåne för Stockholm. Väl i Stockholm fick hennes frilansuppdrag som illustratör vila då restaurangbranschen även i Sverige visade sig vara helt oemotståndlig. 

SOMMELIER

Hennes intresse för mat och vin växte sig allt starkare med tiden och 2007 utbildade hon sig till sommelier, en utbildning hon aldrig ångrar men som hon även menar aldrig kommer bli helt klar: ”Det roliga med att jobba som sommelier, förutom daglig kontakt med människor, är att jag aldrig blir fullärd”. Yrket innebär en ständig inlärning och faktasökande. 

Eva hann med över 10 år på Stockholms finkrogar- som hovmästarinne på anrika Wärdshuset Ulla Winbladh och Villa Pauli i Djursholm där hon efter sina studier till diplomerad sommelier på Restaurangakademien fick tjänst som chefsommeliere.

VINIMPORT

Efter ett antal år i restaurangbranschen var det dags att ta passionen för vin till nästa nivå i form av fem år inom vinimport. På Swedish Brand AB hade Eva ansvar för kvalitet och utveckling av en stor vinportfölj samt kunder, events och resor. 

Hennes liv består idag av det egna företaget Evas Vin och Mat och vinprovningar och utbildning. Hon förkovrar sig ständigt och besöker kontinuerligt olika vinregioner för att träffa vinbönderna bakom vinerna. Här möter hon likasinnade som delar hennes passion och hon menar att detta är otroligt givande. ”Miljöerna är vackra och inspirerande och självklart passar jag på att prova lokal mat med lokala viner. Jag har nog världens bästa jobb” förklarar Eva

En minnesvärd stund i Eva Weckström karriär var i Stockholm Stadshus där hon en kväll dubbades in i den över 300 år anrika Franska Champagneordern ”Ordre Coteaux de Champagne”. Dubbningen innebär ett livslångt medlemskap där några av världens mest framstående profiler inom Champagne sitter i styrelsen. 

VINJOURNALIST

De senaste åren har hon även varit aktiv som vinjournalist för tidningen Livets Goda och är idag skribent på DryckesListan.se. På Elite Hotels håller Eva vinprovningar runtom i Sverige och har blivit vår alldeles egen sommeliere. Hennes arbete som skribent och sommelier kräver att hon ständigt håller sig uppdaterad kring Systembolagets nyheter, tillfälliga släpp och årgångar. Det är inte sällan hon på Systembolagets journalistprovningar provar över 100 viner per gång. Detta beskriver hon som ”ett maratonlopp för smaklökarna”, men uttrycker hur oerhört nyttiga dessa provningar är för henne som yrkesverksam. Hon förklarar: ”Jag är vid detta laget en van vinprovare och det är oerhört tydligt vid dessa provningar att kvalitét, eller brist på sådan, alltid sticker ut."

Relaterade artiklar