Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Stockholms bästa matställen i sommar

Köttbitar serverad på planka och ett vinglas med rött vin bredvid

Det är i det närmaste omöjligt att presentera Stockholms fantastiska matställen i en artikel. Här finns restauranger för alla smaker och plånböcker, för soloätaren, för det romantiska paret, familjen, vännerna, kollegorna och grupper. Det som är nytt i sommar är att det inte räcker med god mat.


I år vill restaurangbesökaren få en hel upplevelse. Förväntningarna är höga på fina råvaror, vällagad mat och smaker som harmoniserar med drycken. Stämning och atmosfär är viktiga och blir fulländade av kunnig personal som ger exeptionell service. I Stockholm finns tolv restauranger med Michelin-stjärnor, ett exempel är Frantzén som nyligen blev Sveriges första restaurang med tre stjärnor. 

Utöver upplevelse fortsätter efterfrågan att öka på veganskt och vegetariskt vilket syns på menyerna som erbjuder fler spännande vegorätter. Ett hett tips är även veganska desserter och bakverk. Här är några av Stockholms populära mat- och fikaställen med vegetarisk/vegansk inriktning:

  • Ecobaren på Centralbadet (Drottninggatan)
  • Hermans (Fjällgatan)
  • Mahalo (Hornsgatan)
  • Sally Voltaire (Åhléns City)

Föredrar du kött vill du självklart äta bra och vällagat kött i skön miljö. Vassa Eggen på Birger Jarlsgatan (nära Stureplan) är en favorit med New York-känsla, grym grill och en meny som ändras efter utbudet av fina råvaror. 

SOMMARSTOCKHOLM OCH UTESERVERINGEN

Sommartid vill de allra flesta fika, äta eller ta något att dricka på en uteservering, helst i solen. Det finns uteserveringar över hela staden, från två små bord på trottoaren till verandan vid vattnet eller restaurangen mitt i centrum, exempelvis i Kungsträdgården. Ett hett tips är att åka båt från Nybroviken till Saltsjökvarn (SL-kortet gäller) och besöka Restaurang SQ som är fint placerad vid kajkanten. Båten stannar nära den maffiga tegelbyggnaden som tidigare var en kvarn men nu är både restaurang och hotell. 

Kommer du tidigt till SQ på morgonen kan du se soluppgången från båten, äta frukost eller ta en fika. Till lunch eller middag finns många rätter att välja på,  ostron och champagne är ett spännande val en fin och solig sommardag.

Ytterligare ett bra tips är att kombinera museum med mat. Fotografiska och Moderna museet har båda populära serveringar som även bjuder på fin utsikt.

Läs mer

FOOD COURTS OCH SALUHALLAR

Om ni har svårt att komma överens kan lösningen vara en saluhall eller food court. Där kan man välja att äta vad man vill eller köpa ingredienser till en picknick och gå till någon av Stockholms parker, leta upp en parkbänk eller klippa vid vattnet. Hötorgshallen, Östermalms saluhall, Teatern i Ringens centrum vid Skanstull och Paradiset (Sveriges största ekologiska butik) har garanterat något som passar alla smaker.

En sak är säker, i Sommarstockholm behöver du inte gå långt för att hitta mysiga ställen med god mat.

Relaterade artiklar