Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

3 anledningar att besöka Stockholm

Genomtänkt arkitektur för byggnaden Artipelag i Stockholm

Här är våra tips på utflyktsmål som beskriver Stockholms spännande historia och vackra omgivningar på ett annorlunda sätt.


ARTIPELAG

Artipelag är ett utflyktsmål som inspirerar. Här lever den genomtänkta arkitekturen i harmoni med den vackra naturen i Stockholms skärgård. Klippor, stränder, växter och djurliv möter spännande konst, kultur och design. Namnet Artipelag betyder konst, aktiviteter och skärgård.

Utöver intressanta konstutställningar finns även en designbutik med ett utbud av unik formgivning och fina presenttips. Sen har vi maten. På Artipelag kan du äta och fika gott på restaurang eller café, med uteservering och strålande havsutsikt. Det finns även många naturstigar och platser för picknick och den långa strandpromenaden är anpassad för personer med funktionshinder.

Åk buss, båt eller bil till Artipelag. Det finns gott om parkeringsplatser, men om vädret tillåter ger en båtfärd genom Skurusundet och Baggenstäket en extra fin upplevelse.

Titta på hemsidan för aktuella öppettider.

Bergrummet i Stockholm med cirkushästar


BERGRUMMET

Gamla leksaker och serietidningar i all ära, men det bästa med Bergrummet är att man använder modern teknik för att ge nytt liv till de gamla leksakerna. Hit kan flera generationer komma och känna glädje, nostalgi eller nyfikenhet. Ljus, ljud och aktiviteter ger en lekfull och magisk stämning.

Bergrummet ligger på Skeppsholmen i Stockholm, en kort promenad från Kungsträdgården. Utöver deras eget café finns många restauranger och caféer i närheten. Här finns även fler museer och fina promenadstråk med utsikt mot bland annat Söder, Gamla Stan och Kungliga slottet.

Håll utkik på Bergrummets webbplats för olika aktiviteter som de arrangerar.

Vy uppåt fasaden på bostadshus från en gränd


GAMLA STAN

Det är lätt att förstå varför Gamla Stan är ett av Stockholms främsta besöksmål. Det är Europas största och bäst bevarade medeltida stadsområde fyllt med hårresande historia, unik arkitektur och är helt enkelt en spännande plats att upptäcka.

I Gamla Stan vandrar man längs kullerstensgator och smala gränder, till exempel Mårten Trotzigs gränd som mäter ynka 90 cm på sin smalaste del. Stortorget är Sveriges äldsta torg och här hittar du utöver pittoreska fasader även Nobelmuseet. Gå från Stortorget längs Källargränd eller Trångsund till Storkyrkan och Kungliga slottet. Här sker högvaktens avlösning varje vardag kl. 12.15 samt söndagar och helgdagar kl. 13.15. I Slottsbacken finns Livrustkammaren med gratis inträde och spännande svensk historia i form av riddarrustningar, kungliga dräkter och vagnar.

Stadsvandringar är populära i Gamla Stan. Det finns många olika teman, en stadsvandring i dagsljus som följer historiens vingslag eller i skymningen med fokus på spökhistorier eller mord. Det finns vandringar som gör besök i Gamla Stans mikrobryggerier och för dem som inte är höjdrädda kan man vandra på taken på Riddarholmen och få den bästa utsikten över Gamla Stans takåsar.

Om vi fortsätter på spåret med skräck, fantasy och Sci-fi, finns den populära Science Fiction bokhandeln på Västerlånggatan, som utöver böcker även har spel, filmer och manga. Gamla Stan är platsen för konstgallerier och butiker med hantverk och souvenirer. Det finns caféer i gränder och källarvalv samt restauranger för stor och liten budget, många mysiga barer samt klubbar med live musik. Det är svårt att ha tråkigt i Gamla Stan.

 

Relaterade artiklar