Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Upptäck mysiga humlegården

Mysiga Humlegården i Stockholm

Humlegården är en grön oas med anrika rötter som sträcker sig till 1200-talet. Med sitt centrala läge ett stenkast från Stureplans höga puls, är Humlegården en perfekt plats för lugn och ro i en unik miljö som annars är svår att hitta i innerstaden.


HISTORIA

Området tillhörde troligtvis gården Ekeby under medeltiden, men donerades av Magnus Ladulås till Klara Kloster i slutet av 1200-talet. Humlegården blev sedan en kunglig trädgård som fastställts av Johan III där det odlades frukt, kryddor och senare även humle, därav namnet. Området öppnades upp för allmänheten för första gången år 1764 och användes då till olika former av underhållning. Efter ett förfall köptes Humlegården upp av kung Adolf Fredrik som rustade upp parken och restaurerade den igen. När Linnéska Samfundet tog över arrendet för parken i mitten av 1800-talet var återkommande skadegörelser och stölder ett stort problem. De lyckades dock utföra många stora förändringar till den park vi känner till idag. Dammar anlades, inhägnader och burar för djur byggdes, statyer ställdes upp och en populär kälkbacke anlades vid vintertid. År 1869 öppnades området upp som en allmän park.

HUMLEGÅRDEN IDAG

När man äntrar Humlegården ser man en pampig och ståtlig byggnad i centrum. Det är Kungliga biblioteket som har huserat i Humlegården sedan slutet av 1800-talet. Här samlas och bevaras allt tryckt material som getts ut i Sverige sedan 1661. Under biblioteket finns kilometervis med katakomber som sträcker sig runt om Humlegården.

Under varma dagar fylls gräsmattorna av människor. Här finns allt ifrån barnfamiljer och hundägare till affärsmän i kostymer som alla besöker parken för att koppla av och njuta av omgivningen. Humlegården är en populär plats för picknick och sommaraktiviteter då parken förutom stora grönområden även omfattar en lekplats, en skateboardramp, en sommarklubb och Floras kulle - ett sommarcafé som har öppet från maj till september vid fint väder. Var du än hamnar i Humlegården, finns det trevliga omgivningar att upptäcka. Hit kan du komma för att leka och äta picknick med familjen, ta ett svalkande glas rosé med vännerna eller få lite ensamtid i en anrik och vacker miljö. 

Relaterade artiklar