Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Upptäck Stockholms Museer

Nationalmuseum med vattnet framför

Boka en timme, en dag eller en hel weekend till att upptäcka Stockholms museer. Oavsett om du är intresserad av konst, historia, fotografi eller glitter och glamour, finns det ett museum för dig. Ta del av våra personliga favoriter och några inledande tips.

 

NATIONALMUSEUM

Nordens största konst och designmuseum med över 700 000 föremål från 1500-talet och fram till idag. Efter fem års renovering är Nationalmuseum öppet för allmänheten igen med ännu större utställningsytor, många upplysta av naturligt dagsljus från de tidigare förtäckta fönsterna. Allt för att ge besökaren en helt ny konstupplevelse. Här finns skulpturer, måleri, konsthantverk, design, teckningar, porträttfotografier och mycket mer. Restaurang Nationalmuseum serverar smått och gott till lunch eller fika samt bjuder på utsikt över Strömmen och Stockholms slott. Gratis entré.

 

FOTOGRAFISKA

Ett måste för alla som älskar fotokonst. Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för modern fotografi. Årligen presenteras fyra unika huvudutställningar och omkring tjugo mindre utställningar. Syftet med många utställningar är att få bredd på utbudet och att ge plats att lyfta viktiga frågor.

I anslutning till entrén finns en butik med böcker, posters, souvenirer och tips på presenter. På översta våningen finns ett café med en fantastisk utsikt över Stockholm och inloppet. Här finns också en välbesökt och prisbelönt restaurang som drivs av den välkända kocken Paul Svensson. Fokus är på hållbarhet och maträtter från växtriket.

Neonskyltar med ABBA

ABBA THE MUSEUM

Gå in - dansa ut. Det är uppmaningen till alla besökare på ABBA The Museum. Här har du chansen att släppa loss din inre musikalartist. Sjung i Polarstudion, dansa på scen och prova scenkläder virtuellt. Vill du hellre stå lite i bakgrunden kan du även testa på att mixa musik. Hämta inspiration från ABBA och deras glittrande scenkläder, accessoarer, minnessaker och guldskivor. Ett tips är köpa biljetter i förväg och undvika köer.

Museummiljö med glasmontrar

ETNOGRAFISKA MUSEET

Gå på upptäcktsfärd och lär dig mer om världen. Etnografiska på Gärdet vid norra Djurgården är en plats för både stora och små världsresenärer. Här finns århundraden av äventyr, mod och lust att upptäcka okända platser. Följ med vetenskapsmännen till fjärran länder, se vad de hittade och vad de tog med sig hem. När orken tryter finns restaurang Matmekka till förfogande som lagar autentisk asiatisk mat av färska ekologiska råvaror. Man kan också komma in för en stärkande kaffetår och ett hemmagjort bakverk. Inträdet är gratis.

Prydnad i park med mycket färger

MODERNA MUSEET

Moderna Museet på Skeppsholmen erbjuder en av världens ledande samlingar av modern- och samtida konst från 1900-talets början fram till nu. Här möter du konstnärer som Warhol, Picasso, Dalí och Matisse samt verk av idag verksamma konstnärer.

Moderna Museet erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Barnen har en egen läshörna och på söndagar kan familjer vara kreativa tillsammans i Verkstan. På museet finns caféer, restaurang och bar med utsikt mot Kungliga Djurgården. I museibutiken finns ett stort utbud av konst, design, foto, affischer och böcker. Gratis inträde.

 

SPRITMUSEUM

Bli överraskad av utställningarna på Spritmuseum. Här vill man bidra med nya insikter genom att utgå från människans relation till alkohol i vardag och fest samt i konst och kulturhistoria.

På Spritmuseum finns även kunskap och historia om de flesta alkoholhaltiga drycker, från punch, glögg och svenskt brännvin till whisky. Upptäck hur det går till när man framställer och väljer ut rätt smakkaraktär till dessa drycker.

Restaurangen på Spritmuseum är både välbesökt och populär. Ett tips är att boka bord i förväg. Baren ligger i museets entré och här kan du stanna till för en fika eller eftermiddagsdrink med tilltugg.

Museibutiken erbjuder presenter, böcker, servetter med snapsvisor, porslin, affischer och mycket mer.

Spritmuseum finns på Djurgårdsvägen 38–40, mellan Vasamuseet och Gröna Lund vid Wasahamnen.

Vaktparad utanför Kungliga Slottet

KUNGLIGA SLOTTET

Visste du att Kungliga slottet är ett av Europas största slott och rymmer är över 600 rum? Slottet är Hans Majestät Konungens officiella residens och utöver att få bevittna vaktparaden eller den dagliga vaktavlösningen finns här också 5 museer att besöka.

Representationsvåningarna består av paradvåningarna som används vid Kungens och Drottningens representation. I Rikssalen kan du se Drottning Kristinas silvertron.

Gustav III:s Antikmuseum är ett Europas äldsta publika museer som öppnades redan år 1794. Här visas skulpturer som köptes in av den konstintresserade kungen Gustav III under en resa till Italien i slutet av 1700-talet.

Vill du ta med barnen kommer de att uppskatta Livrustkammarens kungliga dräkter och spännande riddarrustningar. Här finns även kröningsvagnar och praktkarosser från hovstallet. De medeltida valven i Museum Tre Kronor och kungakronorna i Skattkammaren är också intressanta besöksmål för barn.

Slottsboden på yttre borggården säljer presenter och souvenirer i form av textiler, porslin, glas, krukor och brickor, utformade med mönster från de kungliga samlingarna.

 

INFO

  • Många av Stockholms museer är stängda på måndagar. Dubbelkolla öppettider på respektive museums webbplats innan ditt besök.
  • Välj ett par bekväma skor inför dagens bravader. Du kommer att gå mycket.
  • Observera att flera museer inte tillåter större väskor i sina salar av säkerhetsskäl. Lämna därför ryggsäcken hemma eller var beredd att få lägga in den i garderoben.