Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Swedish Nomads guide till Stockholm

Äldre byggnader i Stockholm stad

Med influenser från hela världen så sjuder Stockholm av liv och utbudet kan verka oändligt. Vi har låtit Sveriges största resebloggare Swedish Nomad komponera en Stockholmsguide med 14 varierande attraktioner du inte vill missa under din vistelse i huvudstaden.


GAMLA STAN

En av höjdpunkterna i Stockholm är utan tvekan Gamla stan som lockar besökare från hela världen. Stortorget är kanske den mest kända platsen, med vackra byggnader i varierande färger och ett ständigt folkmyller. 

Gamla stan har dock mer att erbjuda! Utöver de klassiska turistmålen medeltida storkyrkan och kungliga slottet så finns det även gott om konstgallerier, museum, butiker i alla dess slag samt en rad olika restauranger och mysiga gator att besöka. 

Är du på jakt efter någon lite mer växlande sevärdhet så rekommenderar vi att bevittna den beridna högvaktens parad som äger rum 40 gånger per år. 

KONST I TUNNELBANAN

Köp en biljett till Stockholms lokaltrafik i samband med någon av tunnelbanestationerna och ta del av världens längsta konstutställning med sina 110 kilometer av konstverk, skulpturer och arkitektur.

Det finns fortfarande stockholmare som inte känner till detta, men drygt 90 tunnelbanestationer pryds av konst. En favorit är Solna station, som är målad i rött och svart. När man åker upp känns det nästan som att man åker upp genom någon slags helvetesport. Andra stationer som utmärker sig är Centralstationen, Kungsträdgården, Stadion och Thorildsplan. 

ABBA THE MUSEUM

Om du som jag gillar musikgruppen ABBA så är ett besök på ABBA the Museum givet. Förutom att ta del av deras ikoniska musikhistoria så kan man även prova på scenkläder virtuellt och sjunga karaoke. 

En kul upplevelse för stora som små, men kanske framför allt för alla som älskar deras musik. Museet finns att besöka på Djurgården, precis bredvid Gröna Lund och Skansen.

HALLWYLSKA MUSEET

Hallwylska museet är ett kulturhistoriskt museum beläget på Norrmalm i Stockholm. Ett palats med Wilhelmina Von Hallwyls samlingar av konst och antikviteter. 

Totalt finns det över 50 000 föremål i bostaden som stod färdig 1898. Svenska staten fick ta över både byggnad och inventarier år 1920 och är numera en del av Statens Historiska Museer. Museet är öppet för besökare både fysiskt och digitalt.

GRÖNA LUND

Gröna Lund är ett klassiskt besöksmål på Djurgården när du besöker Stockholm och passar perfekt oavsett om man reser till huvudstaden med barn, eller om du vill släppa lös barnet i dig. Nöjesparken är vanligtvis öppen april till oktober varje år, och i samband med årets högtider öppnas parken igen med ett tillhörande tema och roliga aktiviteter. Halloween är en favorit bland många då olika skepnader vandrar på torgen, ett urval av åkattraktioner är öppna och viktigast av allt - spökhuset är öppet. 

Gröna Lund har åkattraktioner för alla åldrar, oavsett om man gillar snabba bergochdalbanor, uppskjut eller lugnare karuseller. 

Under årets gång hålls även ett flertal konserter på stora scenen där svenska och internationella artister uppträder. 

SPA

Ta en paus från Stockholms citypuls på ett av stadens alla span - det finns en uppsjö av härlig avkoppling!

Njut av allt från storslagna takpooler till nischade span, både i stan och ett stenkast utanför. För en fantastisk vy över Stockholm rekommenderar jag Sturebadet Marina Tower, eller vill du kanske hellre koppla av i ett lyxigt urbant retreat är härliga Vana Spa på Elite Palace Hotel i Vasastan en favorit.

STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Bara 20 minuter ut från stan finns hela Stockholms skärgård tillgänglig för dig. Har du en hel dag att spendera så rekommenderar jag att du tar dig till Strandbryggan i centrala Stockholm, köper en biljett på plats för att sedan  kliva på ångbåten från strandbryggan och besöka någon av klassikerna Vaxholm, Fjäderholmarna, Grinda, Sandhamn, Möja eller Utö. 

En annan ö som jag gärna tipsar om är Lidö, som satsar på hållbarhet och dessutom serverar fantastisk mat i dess gamla värdshus i trevlig en skärgårdsmiljö. 

Har du inte en hel dag att spendera så kan jag rekommendera att ta bil eller buss ut till Nacka och Värmdö för ett skärgårdsbesök från fastlandet.

VASAMUSEET

Vad har utställningarna Ansikte mot ansikte, Kvinnorna och Skräddarsytt gemensamt? De är alla utställingar som visas på Vasamuseet!

Vasamuseet är ett av mina favoritmuseum, inte bara i Stockholm, utan generellt. Allting är uppbyggt på ett sätt som gör det lätt att upptäcka det som visas upp. 

I museet finns en stor och luftig lokal som ger huvudfokus till Vasaskeppet, men samtidigt finns det gott om andra utställningar som bland annat visar upp livet ombord och vilka de var som byggde skeppet. 

Utställningarna är engagerande och Vasaskeppet är verkligen en bjässe. På bild ser den inte lika maffig ut, men i verkligheten känner man sig liten på jorden bredvid det gigantiska skeppet. 

BERGIANSKA TRÄDGÅRDEN

Byt ut en trevlig promenad på Djurgården mot en ännu trevligare promenad på Norra Djurgården i Stockholms botaniska trädgård. Samma lika men ändå inte!

Bergianska trädgården är som sagt en botanisk trädgård belägen på Norra Djurgården, vid Brunnsvikens strand. Trädgården har två växthus, Edvard Andersons växthus och Victoriahuset, som har växter från hela världen. 

Särskilt vackert är det på hösten när träden skiftar färg vid den japanska dammen. 

SKOGSKYRKOGÅRDEN

Skogskyrkogården är ett av Sveriges 15 världsarv och är beläget i stadsdelen Gamla Enskede. Kyrkogården innefattar varierande landskap och flera tillhörande byggnader, däribland skogskrematoriet, uppståndelseskapellet, visitors center och nya krematoriet.

Trots kyrkogårdens benämning så är det mycket mer än så - all vegetation är noga planerad och placerat för att känslomässigt bearbeta dina sinnen.

Kyrkogården invigdes 1920 och har sedan dess räknats som ett mycket viktigt verk inom modern arkitektur. Ett UNESCO-världsarv har Skogskyrkogården varit sedan 1994. 

FOTOGRAFISKA

Fotografiska - en perfekt avvägning mellan museum och populärkultur! Museet är beläget några hundra meter från Slussen på Södermalm och erbjuder en rad varierande visuella utställningar från internationella konstnärer och fotografer, evenemang samt matupplevelser.

Fotografiska har blivit så pass berömt att man till och med kunnat öppna en filial i New York och Tallin, men originalet finns alltså i Stockholm sedan 2010.

DROTTNINGSHOLMS SLOTT

Drottningholms slott är hem till kungafamiljen och har även blivit listat som ett av UNESCOs världsarv. Ett storslaget palats som ibland kallas för Sveriges “Versailles”. 

Slottet ligger strax utanför Stockholm på Lovön och uppfördes redan på 1600-talet, på initativ av Hedvid Eleonora som är en av Sveriges mest tongivande drottningar genom tiderna. Idag är slottet bostad åt kungaparet, trots det så är både slottet och slottsparken öppen större delen av året.

Varje år besöks parken och slottets byggnader av cirka 700 000 personer. 

KUNGLIGA SLOTTET

Inne i centrala Stockholm finns det Kungliga slottet. Detta är ett av Europas största slott och stora delar av Kungliga slottet är öppet året runt för besökare. Guidade visningar finns att boka för att få ut det mesta av sitt besök. Innan detta slott byggdes var Stadsholmen hem till det medeltida slottet Tre Kronor, som totalförstördes i en brand på slutet av 1600-talet. 

Kungliga slottet har totalt 1430 rum och täcker en yta på hela 42 000 kvadratmeter. Det finns med andra ord väldigt mycket att upptäcka här ifall man är intresserad av historia!

RESTAURANG OCH BAR

Stockholm har ett fantastiskt utbud av restauranger och barer som serverar dagens alla måltider och lite därtill. Här representeras mångfald med smaker från hela världens kök.

Södermalm, Kungsholmen och Östermalm är stadsdelar som erbjuder något för de flesta smaklökar med sina lyxiga hotellfrukostar, trendiga bruncher, sjudundrande luncher och flådiga middagar. 

Är du ute efter något gott att dricka och något lättare tilltugg så finns det bokstavligt talat runt varje hörn. Att besöka en rooftop bar är varmt rekommenderat, och dessa finns i flertal utöver hela Stockholm!

Hoppas att du med denna guide hittat lite inspiration och får en härlig vistelse i Stockholm! 

Hälsningar,
Alex Waltner, Swedish Nomad

Collage med bilder från Stockholm

 

Relaterade artiklar