Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

En helg i Jönköping

Vy över Jönköping

Jönköping erbjuder något för alla, oavsett om du besöker Jönköping för första gången eller redan bor i staden och unnar dig en staycation. Här följer några av stadens höjdpunkter som passar utmärkt att utforska under er vistelse.


KULTURVANDRA I STADEN

När du besöker Jönköping är Tändsticksområdet ett måste. Lär dig mer om tändstickans historia och dess betydelse för Jönköping på Tändsticksmuseet, kika in i de lokala butikerna och njut av god mat och dryck på någon av områdets trevliga restauranger. Tändsticksområdet passar bra för ett besök oavsett väderlek och här finns mycket spännande att uppleva för både stora och små. 

Ett annat måste för den kulturintresserade är Jönköpings läns museum. Upplev småländsk kulturhistoria och ta del av John Bauers sagolika konstskatt. Här finns något för alla åldrar. För de minsta finns en öppen verkstad där man får skapa själv och släppa loss sin kreativitet. 

VANDRINGS- OCH CYKELLEDER

Upplev det småländska landskapet till fots eller på cykel. I Jönköping finns bland annat den 46 km långa John Bauerleden som sträcker sig mellan Huskvarna och Gränna. Njut av en riktigt naturskön vandring genom lummiga skogar och över berg med storslagna vyer. För dig som önskar en lagom lång dagsvandring finns 7 km långa Hassafallsleden och Kallebäcksleden. Längst vägen hittar ni trevliga grillplatser och vackra vyer över Södra Vätterbygden, Vättern och Visingsö. I Jönköping finns även det omväxlande naturreservatet Dumme Mosse med olika vandringsleder på 4-9 km. Här finns fina grillplatser utmed leden, så packa ryggsäcken för detta.

Att cykla på landsvägar och skogsvägar ger en härlig naturupplevelse. I Jönköpings kommun har du många möjligheter till fin cykling. Kommunens första cykelutflyktsled Vätterbrantsleden går kors och tvärs mellan Uppgränna i norr och Huskvarna i söder. Här cyklar du i vackra omgivningar och får bestämma din rutt själv. Vätterbrantsleden är inte skyltad, det är kartan och naturen som ska hjälpa dig. Har du en GPS kan du med fördel använda den.

AKTIVITETER VID OCH PÅ VATTNET

Vattnet spelar en central roll i Jönköping, här finns vatten i alla väderstreck. Vätterstranden är ett fantastiskt utflyktsmål under varma dagar. Lång sandstrand med finkornig sand och klart och rent vatten gör detta till ett måste att besöka. Bäst av allt är att stranden ligger centralt i Jönköping, endast en kort promenad från stadskärnan.

När du blir sugen på något gott att äta eller dricka föreslår vi ett besök på Piren. Piren hittar du centralt i Jönköping och sträcker sig ut i Vättern. Här hittar du en mängd restauranger och en 200 meter lång soffa som passar perfekt för en stunds avkoppling i solen eller kanske en glass.

Munksjön och Rocksjön ligger i centrala Jönköping och här hittar du trevliga promenad- och joggingstråk på vardera ca 5 km. Vid Munksjöns norra del ligger det nybyggda kvarteret Atollen med många trevliga restauranger och caféer. Med bästa solläge erbjuder man även uteserveringar sommartid.

Vill du istället komma ut på vattnet rekommenderar vi en tur till Visingsö.  Färjan mellan Gränna och Visingsö avgår regelbundet året om och tar cirka 25 minuter. Här kan du känna historiens vingslag, njuta av vacker natur, konst och mycket mer!

 

Relaterade artiklar