Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sevärdheter i Jönköping

Ett barn som målat med händerna

Jönköping är en stad med mycket historia, kultur och vackra naturområden. Här guidar vi dig till alla sevärdheter i Jönköping som du borde besöka på din resa.

 

TÄNDSTICKSOMRÅDET

Tändsticksområdet är ett historiskt område som 2018 blev klassat som byggnadsminne. Här finns restauranger och barer i en historisk miljö som tog sin början 1847. Mitt i området hittar du tändsticksmuseet där du kan få en inblick i hur tändsticksindustrin i Jönköping såg ut förr. En sevärdhet i Jönköping som är väl värd ett besök!

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

Jönköpings läns museum har konst för alla. Här blandas John Bauers sagolika konst med småländsk kulturhistoria. Det finns även roliga saker för barnen. I verkstaden kan de få prova på att skapa sin egen konst.

SMEDBYN

Smedbyn är en sevärdhet i Jönköping som tar dig tillbaka till 1700-talets historia. De röda små stugorna var en gång i tiden en del av arbetet åt Husqvarna Fabriken. Numera är det hantverkare och konstnärer som arbetar här och har försäljning av sina verk.

STADSPARKEN

Stadsparken är över 100 år gammal och en sevärdhet i Jönköping för dig som uppskattar naturen. För de minsta finns det en stor och härlig lekpark och flera hagar med djur såsom alpackor och påfåglar. Det finns flera mysiga caféer, ett friluftsmuseum och ett roligt fågelmuseum.

BRAHEHUS

Har du någon gång passerat Jönköping på E4:an har du säkert lagt märke till Brahehus som ligger högst upp på Grännaberget. Lusthuset lät uppföras 1638 av Per Brahe den yngre. 1708 Spred sig en eld och Brahehus blev förstört. Numera står en ståtlig ruin som är en välkänd sevärdhet i Jönköping.

FLER SEVÄRDHETER I JÖNKÖPING

Vill du få tips på fler sevärdheter i Jönköping är du varmt välkommen att fråga personalen i vår reception på Elite Hotels!

 

Relaterade artiklar