Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Det här gör du i Helsingborg i sommar

En kvinna i somrig klänning står vid en blommig buske.

Friheten i sommarstaden Helsingborg är oslagbar. Närheten till naturen, kusten och smidiga båtförbindelser gör det omöjligt att sitta inomhus i sommar. Om vädret skulle svika, utmana dina vänner i ett Escape Room eller ta en shoppingrunda i Sveriges bästa köpcentrum - det finns alltid något att göra i Helsingborg.

SOFIERO SLOTT

Omkring fem kilometer från centrala Helsingborg ligger fantastiska Sofiero slott och parkträdgård. Slottet döptes av Prinsparet Oscar och Sofia som använde slottet som tillflyktsort och sommarhus i många år under 1800-talet. Trädgården har tagit emot pris för att vara Europas vackraste och har en av de största samlingarna av rhododendronbuskar.

För den som inte lockas av vare sig rhododendron eller Prinspar erbjuder Sofiero en mängd andra aktiviteter. Konstutställningar med några av våra största konstnärer och magiska konserter anordnas på området samt ett brett program av temadagar som Den Stora trädgårdsfesten och Classic Car. Här finns någonting för alla! Sofiero Slottsrestaurang är rankad som en av Sveriges bästa och här leker barnen kungligt på samma lekplats som prinsessan Ingrid och hennes bröder.

BREAKOUT

Interaktiva rymningsspel har exploderat i popularitet de senaste åren och blivit en lika självklar aktivitet som bio och bowling. Breakout, beläget i centrala Helsingborg, är ett nytt spelcenter som erbjuder flera olika kluriga utmaningar med olika teman och svårighetsgrad.

Under en timme jobbar du och dina lagspelare tillsammans så kreativt och idérikt ni kan för att ta er ut ur rummet utifrån ledtrådar och gåtor. Förhindra världskrig genom att stoppa ett ödesdigert missilanfall eller kom underfund med vad som egentligen händer i hotellrum 1025 på Crimson Lake motell. Lycka till med ditt rymningsförsök!

En hamn med stenbryggor och en ståtlig byggnad i bakgrunden.

HELSINGÖR

En av de bästa sakerna med Helsingborg är närheten till grannlandet Danmark. Endast tjugo minuter över vattnet från Helsingborg ligger den mysiga kuststaden Helsingör som erbjuder god mat, trevliga sevärdheter och mycket mer.

Varför inte besöka Kronborg, ett imponerande slott beläget på en udde precis vid vattnet med användningsområden som bland annat tullhus och arbetsfängelse. Slottet har även hunnit med att brinna ner till grunden en gång och sedan restaurerats om till sin forna glans.

På sommaren rekommenderar vi dig att hyra en cykel, cykellederna runt staden är väl utmärkta och går längs kustremsans fantastiska stränder, väldigt smidigt om man önskar en svalkande paus på cykelfärden. Ett måste är att prova minst ett smörrebröd – en dansk specialitet!

VÄLA CENTRUM

Om ett sug efter högklassig shopping smyger sig på, eller om regnet smattrar mot glasrutorna och en inomhusaktivitet kräver sin plats, är Helsingborg rätt stad att befinna sig i.

Här finns nämligen Sveriges bästa köpcentrum ett stenkast från stadens kärna. Bland de 200 butikerna, restaurangerna och caféerna i Väla kan man hitta både internationella, välkända kedjor och unika lokala företag att inspireras av och kanske prova på något nytt. Prisbelönta Väla levererar världsklass i utbud, trivsel, service och tillgänglighet, här finns verkligen något för alla. Så strunta i de regntunga, mörkgråa molnen – en heldag i Väla Centrum väntar!

FREDRIKSDALS FRILUFTSMUSEUM & TRÄDGÅRDAR

På gångavstånd från Helsingborgs innerstad går Vänekor och Rödkullor på ängarna och betar färskt gräs på Fredriksdals vackra ägor. I stallet vid logen står ståtliga Ardennerhästar och skrapar med hovarna i halmen. Djuren på Fredriksdal är en viktig del i skötseln av gården, markerna sköts på ett helt historiskt ekologiskt sätt och berättar om tider som flytt.

Ta del av Skånes historia, stadsliv, djur och natur. Området har något att bjuda på för alla, vare sig du är intresserad av livet på landet i de små husen och på fälten, sorlet och butikerna i stadskvarteren eller växter, blommor och träd i de många trädgårdarna och parkerna. Missa inte museibutiken vid huvudentrén, perfekt för att köpa med sig ett minne eller en present och Fredriksbergs Trädgårdscafé för brunch, lunch eller fika med utsikt över grönskan. Har ni tur passar ni in en guidad tur runt på Fredriksdal eller en uppsättning av ’Historien får liv’, en teaterföreställning och en tidsresa med dans och sång genom århundranden.

VEN

Om cykling och vackra stränder lockar är ön Ven utanför den skånska västkusten ett bra alternativ. Ven är en ö som beskrivs bäst som ”idyll” i alla dess former och färjor går regelbundet från fastlandet för en överkomlig peng. Ta med dig din egen cykel eller hyr en på plats, och du tar dig runt ön i bekväm takt på endast ett par timmar. Se till att pricka in samtliga sevärdheter som ön har att erbjuda under din färd. Förutom självklara bad- och solpauser i vackra omgivningar finns här också en hel del att göra. Besök den danske astronomen Tycho Brahes gamla observatorium, prova rökig whiskey på destilleri Spirit och Hven eller gå en runda golf på Sankt Ibbs golfklubbs fina 9-hålsbana. Njut av den idylliska ön Ven!

 

Relaterade artiklar