Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sveriges mysigaste sommarstäder

Svensk landsbygd, röd lada och gröna bänkar

Få ut det mesta av er sommar tillsammans med vänner och familj under en härlig semestervecka i Sverige. Här är vår topp 5 av Sveriges mysigaste sommarstäder.


JÖNKÖPING

Jönköping är en perfekt utgångspunkt för er semester i Sverige. Staden ligger precis intill Vättern, en halvtimmes bilfärd från polkagrisfabrikerna i Gränna och inom 1–2 timmars bilfärd från familjevänliga besöksmål som Borås Djurpark och Skara sommarland. Från Gränna kan ni även ta båten över till Visingsö med vackra cykelleder, ekskogar, kajakuthyrning, turridning och remmalagsturer. Här ligger även den kända Visingsborgs Slottsruin med spännande guidade turer där ni kan lära er mer om öns historia.

Jönköping erbjuder den perfekta kombinationen av stadsliv, natur och unika besöksmål. Inne i city finns gott om bra restauranger, mysiga caféer och shopping. Utanför stadskärnan hittar ni lummiga skogar, berg och sjöar. Det var här som den kände konstnären John Bauer en gång i tiden hämtade sin inspiration till sina förtrollande sagoböcker med tomtar och troll och här finns gott om vackra vandringsleder, perfekta för en mysig dagsutflykt. Hotellgäster på Elite Stora Hotellet kan även låna cyklar för trevliga dagsutflykter i staden.

SUNDSVALL

Nära Sveriges mittpunkt hittar ni Sundsvall, staden som bjuder på förstklassiga restauranger, vackra badplatser och aktiviteter för hela familjen. Bo centralt i stadskärnan för mysiga kvällar på stadens uteserveringar, spännande takvandringar eller långa promenader genom den historia stenstan. För den äventyrliga finns det gott om roliga aktiviteter på nära avstånd från city. Ta med familjen till Camp Mid Adventure och klättra högt bland trädkronorna i deras höghöjdsbana eller prova en spännande vattensport. När solen går i moln finns inomhusaktiviteter som surf på Himlabadet och den kluriga äventyrsanläggningen Boda Borg.

Naturen kring Sundsvall är värd en resa i sig. Passa på att åka upp till världsarvet Höga Kusten för en minnesvärd utflykt med bad, god mat och storslagna naturupplevelser. För de minsta finns den Trolska Skogen där skådespelare gör skogen levande genom spännande vandringsturer för familjen.

Brygga vid vatten i skymning
Brygga i Norrland. Fotograf: sara5497 från Pixabay


NORRKÖPING

I Norrköping bor ni med perfekt utgångsläge för er sverigesemester. Spendera långa kvällar på stadens soliga uteserveringar, besök det mysiga shopping- och restaurangkvarteret Knäppingsborg eller ta en långpromenad genom industrilandskapet. Norrköpings arkitektur är unik av sitt slag med vackra industribyggnader som kantas av vattenfall och grönska. Lär dig mer om dess spännande historia som arbetarstad på museum som Arbetets Museum och Norrköpings Stadsmuseum.

Nära Norrköping hittar ni Nordens största djurpark, Kolmården med djur från hela världen. Djurparken är belägen intill Bråviken och ligger även nära många bra badplatser. En annan trevlig dagsutflykt är ett besök i Söderköping, en pittoresk småstad känd för sitt läge intill Göta Kanal. Köp med dig en glass från stadens glassrestaurang Smultronstället och följ båtarnas färd genom de olika slussarna. För den som orkar kan ni gå de 318 trappstegen upp till Ramunderberget, med trevliga vandringsleder och picknickplatser med utsikt över Söderköping. Vårt hotell i Norrköping, Elite Grand Hotel, ligger på bästa läge nära Norrköpings resecentrum så att ni smidigt kan ta er till de olika besöksmålen.


KIRUNA

Kiruna är staden där solen aldrig går ner. Upplev Sverige i sin vackraste tappning bland snötäckta fjäll, älvar och stilla sjöar. Kiruna är en perfekt destination för den som vill vara med om en naturupplevelse som slår allt. Åk skidor under midnattssolen ända fram till midsommar, prova på fiske eller ge dig ut på en lång vandringstur. Här finns aktiviteter för alla åldrar och intressen.

Kiruna är i grunden en gruvstad och har än idag världens största underjordiska järnmalmsgruva som är öppen för besökare. LKAB:s Visitor Centre ligger 540 meter under markytan och erbjuder dagliga guidade turer där ni kan lära er mer om gruvbrytning, kika på maskinerna och lära er med om Kirunas historia. En perfekt utflykt för familjen! Ett annat besöksmål väl värt ett besök är samevistet Sámi Siida – Márkanbáiki, beläget ca 20 minuter från Kiruna i staden Jukkasjärvi. Här kan ni äta traditionell samisk mat, mata renar, kasta lasso och ta del av det samiska kulturarvet. Avsluta dagen på ett mysigt hotell mitt i stadskärnan, här finns exempelvis charmiga Hotel Bishops Arms med fina hotellrum och en trevlig gastropub.

Vandringsled mellan två berg nära Kiruna
Vandringsled i Kiruna. Fotograf: ayijooden från Pixabay


ÖREBRO

Strosa längst vattnet utanför pampiga Örebro Slott, njut av fantastisk mat eller ge dig ut på ett äventyr ute i naturen. Örebro är en mysig sommarstad som passar perfekt för en romantisk weekend eller för en oförglömlig semestervecka tillsammans med familj och vänner. I stadskärnan finns gott om butiker, förstklassiga restauranger och trevliga uteserveringar.

Strax utanför city hittar ni över 900 km av mountainbikeleder, kajakuthyrning längst vackra sjöar och storslagna vyer från de många utkiksplatserna. Ta med en picknick och spendera en aktiv dag utomhus medan ni utforskar vandringsleder, badplatser och det rika djurlivet.

För familjen finns en hel uppsjö av roliga aktiviteter. Låt barnen gå loss på stadens trampolinpark Yoump eller planera en heldag på Örebros upplevelsebad Gustavvik – Lost City. När det är dags att varva ner finns Lilla Valvet Relax och gym på Elite Stora Hotellet med en avkopplande hydromassage pool, bastu och gym.

 

Relaterade artiklar