Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Längdskidåkning i Sverige

Hund och längdskidåkare i snötäckt landskap

Längdskidåkning är sporten som växt sig allt större för varje år. Idag hittar du fina längdskidspår i Sverige på de flesta orter, både för nybörjaren, motionären och den avancerade åkaren. Här hittar du några av Sveriges bästa destinationer för längdskidåkning.


LÄNGDSKIDOR I SKELLEFTEÅ

Visste du att Skellefteå erbjuder hela 185 km av längdskidåkning? Här hittar du otroligt vackra skidspår, de flesta av dom väl utmarkerade och med bra belysning och spårning. En härlig bonus är det fantastiska norrskenet som lyser upp himlen under vinterns mörkaste månader, en otrolig upplevelse som kan skådas från de många skidspåren. De flesta spåren utgår från Vitaberget där du smidigt parkerar din bil precis intill spåren. Avsluta gärna dagen i den uppvärmda utomhuspoolen på Vana Spa med utsikt över Skellefteås glimrande vinterlandskap. Eller varför inte unna dig en hotellupplevelse utöver det vanliga på The Wood Hotel by Elite?

LÄNGDSKIDOR I DALARNA

Dalarna är vida känt för sina vinteraktiviteter och här hittar du allt från utförsåkning till härliga längdskidspår.

LÄNGDSKIDOR I MORA

Mora erbjuder ett stort spårsystem med många fina elljusspår i anslutning till centrum. Här ligger även den kända Vasaloppsarenan med fantastiska spår för längdskidåkning. Starta dagen med en mättande hotellfrukost på Hotel Bishops Arms i Mora centrum innan du ger dig av på en aktiv dag bland Moras fina längdsskidspår. Här finns miltals av spår att utforska.

LÄNGDSKIDOR I BORLÄNGE

Borlänge är en annan fin stad i Dalarna med gott om vackra skidspår. I Borlänges största naturreservat Gyllenbergen finns hela 70 km av preparerade skidspår. Klä dig i varma funktionskläder och ta med något varmt att äta och dricka. Här väntar härliga dagar ute i skidspåret med hög mysfaktor i Borlänges vintriga landskap. Efter en aktiv dag ute i den friska luften väntar Elite Hotel Brage på dig med stora härliga sängar och lyxiga roomservicemenyer, perfekt för en lyckad skidweekend tillsammans med någon du tycker om.

LÄNGDSKIDOR I STOCKHOLM

I Stockholm hittar du gott om bra skidspår både innanför och utanför tullarna. Oavsett om du har egen bil eller färdas med kollektivtrafiken finns många bra spår att välja på. I Nacka väntar natursköna upplevelser ute vid Hellasgården där flera upplysta spår förbereds under vintern. Välj mellan den kortare rundan på 3,5 km eller njut av en härlig tur på 8,5 km. Inne i city finns ett trevligt motionsspår på 2,5 km vid Gärdet som prepareras av pistmaskiner, perfekt för dig som smidigt vill ta dig fram till spåret via tunnelbanan. I närheten finns även Kungliga Djurgården med fina spår längst den mysiga djurgårdskanalen.

LÄNGDSKIDOR I GÖTEBORG

Göteborg kanske inte är den första staden man kommer att tänka på när man planerar en skidweekend, men faktum är att staden med omnejd har en hel del guldkorn att erbjuda. Strax utanför centrum hittar du Skidome, en inomhusanläggning med längdskidåkning året runt. Temperaturen ligger stadigt på minus 4 grader och längst spåret på 1,2 km finns både klassiska spår och en skatebädd. Anläggningen är öppen både för nybörjare och avancerade åkare. Här finns dessutom möjlighet att hyra utrustning samt få professionella tips från anläggningens duktiga instruktörer.

För dig som föredrar längdskidor utomhus rekommenderar vi en kort biltur till de närliggande städerna Ulricehamn och Skövde som båda erbjuder flera bra skidspår. I Skövde, vid Billingen, finns dessutom Sverige längsta skidspår gjort av konstsnö på 10 km.

 

Relaterade artiklar