Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

5 vandringsleder i Norrland som du inte vill missa

Vandringsled i en skog i Umeå

Västerbottens vandringsleder har något för de flesta; med dagsturer i Umeå eller längre utfärder längs Tavelsjöleden och Lögdeälven- som garanterat passar äventyrslystna och barnfamiljen. Så ta vara på det lilla eller stora äventyret i den norrländska vildmarken.

Umeå med omnejd har många storslagna vandringsleder genom orörd natur och med dramatiska vyer och mystiska miljöer. Flera av de etablerade lederna erbjuder dagsetapper eller flerdagarsvandringar, och det bästa av allt är att man inte behöver resa långt bort från staden för att hitta orörd natur som tar andan ur dig. Får vi fresta med guldglimmande hjortronmyrar, hemlighetsfulla skogar, och havskustens ostyriga vindar i ett ingenmansland där björkarna susar och älvarna brusar.


LÖGDEÄLVENS VILDMARKSLED

Längs Lögdeälven kan du vandra 85 km genom två kommuner efter leden som kallas både Lögdeälvsleden och Lögdeälvens vildmarksled. Den är även en del av Tempelleden, som sammanbinder kusten med södra Lappland. Lögdeälvsleden erbjuder både korta och långa turer, med en mängd olika övernattningsstugor och rastplatser. Broar av skiftande karaktär binder samman landskapet med raviner, meanderbågar och terrasser.

Drakryggen sägs vara en av de mäktigaste niporna, en naturformation som karaktäriserar landskapet längs älven. Dessa bildades av den mäktiga inlandsisen för många tusen år sedan. Den outbyggda Lögdeälven är omåttligt populär bland fiskare och vandrare. Här kan man med lite tur och skicklighet få både lax, havsöring och harr på kroken. Men den största lyckträffen är den klara luften och den vidunderliga utsikten som omfamnar besökaren.


TAVELSJÖLEDEN

Tavelsjöleden startar i centrala Umeå, närmare bestämt nedanför kulturhuset Väven. Här kan man bestiga de högsta topparna. Glöm inte att spana efter det mytomspunna Tavelsjöodjuret när vädergudarna skänker god sikt över Tavelsjön. Leden knyts samman med både Vindelälvsleden och Vännforsleden och är 42 km lång. Leden tjusar med ljuvliga naturupplevelser där porlande bäckar, kristallklara sjöar och höga berg, kantade med böljande blomster och sagoaktiga skogar väntar på att utforskas.

Tavelsjöbergets högsta topp når 284 m över havet och är en av de högsta punkterna i Umeå Kommun. Besök även utsiktstornet på Vallberget, ett berg som även erbjuder den äventyrslystne på rafflande bergsklättring. Det är lätt att hitta i terrängen med hjälp av markerade leder, och området erbjuder grillstugor, vindskydd och rastplatser. På sommaren kan du fiska, bada och hyra båt, och under vintern lockar hurtiga skidspår.


ISÄLVSLEDEN 

Den 6 mil långa vandringsleden mellan Åmsele och Vindeln bjuder på ett spännande landskap som skapades vid inlandsisens avsmältning. Leden kan vandras i sin helhet men det går även att bara gå utvalda delsträckor. Leden är markerad så det är lätt att hitta runt åsarna om man endast är ute efter en dagstur.

Många tar med cykeln eller joggingskorna, och den här leden passar utmärkt för hela familjen. Här upplever man vackra dynlandskap med väldiga grusåsar, gammel-tallskog och stränder som är delar av länets största sanddyner. Här kan du sannerligen vara ett med naturen i ett landskap av slingrande stigar där du njuter av det öronbedövande ljudet av stillhet. Missa inte Sundkammens mäktiga långsmala rullstensås som skjuter kilometervis ut i sjön Åmträsket.


FLOTTARSTIGEN

Flottarstigen är en vandringsled på 35 km mellan Färila och Laforsen och går igenom Mellanljusnanaturvårdsområde. Flottarstigen är också en del av Pilgrimsleden till Trondheim. Längs stig och spångar passerar du flottningsrester vid Björnideforsen, glänsande hällar och gynnsamma fiskeställen.

Du kan vandra en bra stund på Flottarstigen eller Ljusnanleden utan att stöta på vare sig hus eller människor men det finns gott om rastplatser med vindskydd. Området är ett skogs och sjö-landskap som ligger i en storslagen miljö utmed Ljusnans strand. Ett tips är att ge sig ut med kanot och spana efter bäver, då området har gott om bäver. Glöm inte att köpa fiskekort om du vill fånga din egen middag.


ÖREÄLVEN

En kort bilresa bort från Umeå slingrar sig Öreälven genom ett varierat och häpnadsväckande landskap. Längs älven som är en mycket trevlig kanotled går även vandringsleden Öreälvsleden. Leden passar utmärkt för den som vill vandra kortare etapper varje dag. Det finns ett flertal övernattningsstugor längs leden och det går även bra att nå leden från bilvägar längs hela sträckan.

Leden passerar förbi Tallbergsbroarna, tre generationers järnvägsbroar, som utgör en intressant vy i landskapet. I vattnet lever bäver och utter, på land har du stor chans att stöta på skogens majestätiska älgar. Den mäktiga ett- med- naturenupplevelsen förstärks av de hängbroar och spångade avsnitt som finns längs hela leden. Denna fantastiska miljö ger en häftig inramning till bergsklättringen, eller för dig som hellre önskar uppleva naturen från hästryggen, väntar sensationella äventyr.

Relaterade artiklar