Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Swedish Nomads guide till Sundsvall

Stenstan i Sundsvall

Är det dags för ett besök i Norrlands tredje största tätort? Svar ja! Vi har låtit Sveriges största resebloggare Swedish Nomad lista sina topp 10 ställen att uppleva under din vistelse i Sundsvall - här kan du välja och vraka mellan historia, kultur och sevärdheter.


NORRA BERGET

När du besöker staden är Norra Berget en av Sundsvalls bästa platser att besöka. På berget finns utöver en hisnande vy över staden även butiker med lokala hantverk och delikatesser, friluftsmuseum, utkikstorn, bondgårdsdjur av lantras och restaurang. På med sköna skor, ta med dig kameran och ge dig iväg!

KULTURMAGASINET

Kulturmagasinet är en populär sevärdhet som är belägen i centrala Sundsvall där bland annat Sundsvalls museum, stadsbibliotek, fotomuseum, Unga magasinet och Medlepads arkiv inryms. 

STENSTAN

Stenstan i Sundsvall är utan tvekan ett av Sveriges vackraste stadsområden att strosa runt i när du vill spendera en dag med shopping, mat och egentligen bara ha det gott.

1888 brann större delar av staden ner och återuppbyggdes i sten för att sedan bli kallad för Stenstan. Vad husen har gemensamt utöver sin stomme är att de är otroligt vackra med imponerande arkitektur som väver ihop stadens mest centrala område. I stadskärnan finns en rad olika stilar representerade, inklusive Jugend och Nationalromantik.

MERLO SLOTT

Spendera dagen i slottsmiljö vid Merlo slott, eller som det tidigare hette: Villa Merlo. Här kan du promenera runt i en exklusiv miljö mitt i naturen.

Merlo slott är beläget i Timrå, ca 15 minuter från centrala Sundsvall. Slottet uppfördes på 1800-talet för att bli sommarstad åt sågverkspatronen Fredrik Bünsow, därefter förvaltades fastigheten som bostad fram till 1951 och används idag som ett centralarkiv. Parken som omringar slottet är öppen för allmänheten och det är möjligt att beundra vackra Merlo slott utifrån.

TONHALLEN

För dig som letar efter en kulturupplevelse i Sundsvall så erbjuder Tonhallen en rad olika konserter, shower, operor och annat kul under årets gång.

Här har även Nordiska kammarorkestern sin hemmascen. Tonhallen har plats för drygt 800 personer och är belägen bredvid Himlabadet på Unversitetsallén.

TRAPPAN PÅ ELITE HOTEL KNAUST

Om du inte redan bor här så behöver du definitivt ta dig en runda i hotellets otroliga miljö! Elite hotel Knaust är ett välkänt hotell med anor som går tillbaka till slutet av 1800-talet, då det grundades 1891 av Adolfs Fredrik Knaust. Byggnaden uppfördes efter den stora branden i Sundsvall och är idag en riktig kulturskatt.

Särskilt vacker är den solfjädersformade trappan i carramarmor vid entrén. Fortsätter man upp genom trapphuset möts man av vackra detaljer och träsniderier på varje våning. 

När du ändå är på plats så rekommenderar vi en lunch eller middag i Spegelsalen, som påminner om ett elegant café i klassisk stil á la Budapest eller Wien. 

Läs mer

HIMLABADET

Behövs lite fart och fläkt under din vistelse i Sundsvall så är Himlabadet en bra aktivitet - med eller utan barn!

Himlabadet har blivit framröstat till ett av Sveriges bästa äventyrsbad, och särskiljer sig från andra badhus med sin surfstream, klättervägg och solterrass. Här finns attraktioner för alla åldrar samt äventyrsbassäng, bubbelpool och barnpoolsområde. 

KYRKOR

Gustaf Adolfs kyrka är en kyrka i centrala Sundsvall som byggdes i slutet av 1800-talet. Kyrkan är byggd i nygotisk stil med vackra detaljer och ett kyrktorn som har en höjd på 81 meter ovanför marken. 

Alnö gamla kyrka är en av Norrlands äldsta kyrkor och den äldsta som finns bevarad i hela Medelpad. Alnön, där kyrkan är belägen var känd för sina hedniska kultplatser innan kristendomen tog över. 

På utsidan är Alnö gamla kyrka ganska blygsam med en vitkalkad gråsten som exteriör. Desto mer imponerande är det dock på insidan med vackra takmålningar och en gammal predikstol. 

THAILÄNDSKA PAVILJONGEN

Cirka 1 timme med bil från Sundsvall ligger en av Sveriges mest unika sevärdheter. Vid den lilla byn Utanede står den Thailändska paviljongen, till minne av Kung Chulalongkorn (Rama V). Kul kuriosa om denna är att det är den enda kungliga paviljog som står utanför Thailand.

Thailändska paviljongen är öppen för besökare från den 24 maj till den 5 september och även den 23 oktober i samband med minnesdagen för Kung Chulalongkorn. 

Hoppas att du med denna guide hittat lite inspiration och får en härlig vistelse i Sundsvall! 

Hälsningar,

Alex Waltner, Swedish Nomad
Collage med bilder på Sundsvall

Relaterade artiklar