Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Swedish Nomads guide till Göteborg

Taktopparna på en byggnad i Göteborg

Är det dags för ett besök i trivsamma Göteborg? Låt oss locka dig med att strosa i Haga, spendera dagen på Liseberg eller kanske se en föreställning på Göteborgsoperan. Vi har låtit Sveriges största resebloggare Swedish Nomad utforska och komponera en guide för att vägleda dig genom Göteborgs alla attraktiva to-do's!

STADSDELEN HAGA

Ta en dag och strosa runt i stadsdelen Haga. Här hittar du lokala hantverk, inredning, kläder och även delikatesser så som kryddor och oljor. Nyckelorden är unikt och småskaligt. När du promenerat runt och behöver fylla på med energi så passar det bra att ta en fika, och kaféer finns att välja och vraka mellan. Det dom har gemensamt är det lokala bakverket - Hagabullen.

Haga är också känt för sina träbyggnader och charmiga kullerstensgator. En sevärdhet i Haga är den gamla försvarsanläggningen Skansen Kronan. Stadsdelen når du med en kortare promenad från centrala Göteborg.

LISEBERG

Lyckohjul, konsert eller galna åk - på Liseberg finns allt! Åker man till Göteborg med barn så är Liseberg ett självklart stopp. Här väntar ett roligt äventyr för hela familjen där även de vuxna får ta fram sitt inre barn och leka loss en hel dag. 

Nöjesparken har öppet april till oktober varje år, och öppnar upp för en läskig halloween och stämningsfull julmarknad.

BOTANISKA TRÄDGÅRDEN

Ta ett besök i Göteborgs botaniska trädgård - oavsett om du fascineras av en biologisk mångfald eller bara vill lustvandra i en fantastisk miljö!

Med sina 175 hektar och 16 000 olika arter är trädgården Europas största och håller dessutom öppet året runt. Under årets gång kan besökare ta del av olika utställningar inom botanik och konst genom visningar av de olika delarna av trädgården. 

GÖTEBORGS KONSTMUSEUM

Högst upp på Avenyn i centrala Göteborg finns Göteborgs konstmuseum - här kan du ta del av en konstsamling bestående av 70 000 Svenska och internationella verk från 1400-talet och framåt, vilket gör det till en av Sveriges största.

Göteborgs konstmuseum etablerades 1923 och är idag en av stadens främsta sevärdheter. Några andra höjdpunkter inkluderar 1700-talssalen med svensk konst och Barockhallen, där bland annat Ruben, Konungarnas tillbedjan och Henrik IV av Frankrike vid belägringen av Amiens finns att se. 

SWEA WINE & DINE

I centrala Göteborg ligger Swea Wine & Dine - en trevlig restaurang som skapar matupplevelser utav säsongsbetonade svenska råvaror. Restaurangen ligger inne i Elite Plaza Hotel med anor från 1800-talet och är belägen inne på innegården med frodig miljö. 

Ett härligt ställe med got mat och bra service. Innegårdens utseende påminner om det exklusiva Landmark Hotel i London. 

VOLVO MUSEUM

En klassisk Volvo, anläggningsmaskiner eller kanske en flygplatsmotor? Alla dessa finns att se på Volvo museums utställningar strax utanför centrala Göteborg!

Volvo museum är ett unikt museum som drivs av Volvo Car Group och volvokoncernen i Göteborg där man får chansen att fördjupa sig i Volvos historia med en stor samling fordon, motorer och arkiv  från 1927 till nutid. Du behöver inte vara särskilt intresserad av bilar för att få glädje av ett besök på Volvo museum, utan det räcker att du intresserar dig av svensk historia. 

FESKEKÔRKA

Inget besök i Göteborg utan att ta del av stadens dagsfärska fisk- och skaldjursutbud! Feskekôrka är en gammal fiskmarknad som stod färdig 1874. Utseendet liknar en kyrka och byggnaden hette ursprungligen Fiskhallen, men ändrades snabbt till Feskekörka ur folkmun.

Ett givet stopp för dig som uppskattar en gastronomisk upplevelse, och det finns ju inte finare fisk och skaldjur än den från västkusten. 

GÖTEBORGSOPERAN

Ser du helst opera Rigoletto med Verdis storslagna tragedi, musikalen som är byggd på Håkan Hellströms låtar eller kanske något helt nytänkandesom GO Club där operan kombinerar en kulturell upplevelse med mat och dryck åt dig?

Trots sitt namn så erbjuder Göteborgsoperan inte endast opera - här kan du även ta del av en mängd olika föreställningar. Göteborgsoperan invigdes 1994 och erbjuder med sina 1301 platser storslagna tillställningar av olika slag.

KYRKOR

Besök Oscar Fredriks kyrka, en mycket vacker byggnad som är ett utmärkt exempel på nordeuropeisk tegelgotik. Kyrkan invigdes 1893 och är öppen för besökare på vardagar mellan 09.00-15.00. För den som vill ta del av mässan är ett söndagsbesök kl. 17.00 att föredra. 

I Göteborg finns även den vackra Masthuggskyrkan. Sägen säger att Masthuggskyrkan står på en bomb som i händelse av krig skulle aktiveras för att eliminera kyrkan då den tack vare sin placering med fantastisk utsikt över kusten kan användas som ett riktmärke för att ta sig in i Göteborgs hamn - vad tror du?

Masthuggskyrkan är utöver sägen en välkänd kyrka i Göteborg och en ikon för staden. Kyrkan är belägen uppe på berget i stadsdelen Stigberget och härifrån får man en fantastisk utsikt över staden. Kyrkan invigdes 1914 och är öppen varje dag för besökare. 

GÖTEBORGS NATURHISTORISKA MUSEUM

Har du alltid undrat hur stor en afrikansk elefant är? Med 10 000 djur, 18 000 skelett och minst lika många fotografier från expeditioner så är Göteborgs Naturhistoriska Museum en intressant sevärdhet där livet på jorden och vår planets historia visas upp. 

På museet finns bland annat världens enda monterade blåval, som kallas för Malmska valen. Malmska valen var en strandad blåval från 1800-talet som hittades i Askimsfjorden och därefter konserverats och bevarats. 

Några av de permanenta utställningar är Däggdjurssalen, Fiskar och reptiler, Fågelgallerierna och Livets historia och myllrande mångfald. 

Hoppas att du med denna guide hittat lite inspiration och får en härlig vistelse i Göteborg! 

Hälsningar,

Alex Waltner, Swedish Nomad

Collage med olika sevärdheter från Göteborg

Relaterade artiklar