Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sevärdheter i Södertälje

Närbild på hand som häller upp kaffe ur termos

I Södertälje finns det mycket vackert att upptäcka. Här nedan listar vi några av Södertäljes vackraste sevärdheter som du bör upptäcka på din resa!

 

TULLGARNS SLOTT

Tullgarns slott är en populär sevärdhet i Södertälje. Slottet byggdes under 1720-talet och var Gustav V:s mest älskade slott. Ta gärna en promenad längs vattnet i den imponerande slottsparken. Vill du äta något när du är här finns Tullgarns Värdshus och Tullgarns Stallkafé runt hörnet.

 

TOREKÄLLBERGET

Torekällberget är ett friluftsmuseum som invigdes 1929. Här finns många gamla byggnader såsom Nora väderkvarn och flertalet djur som du kan beskåda på nära håll. Årligen anordnas 1800-talsveckan på sommaren där historien får liv igen.

 

VIKINGASTADEN BIRKA

En sevärdhet i Södertälje med en gedigen historia är vikingastaden Birka, även kallad Sveriges första stad. Birka är belägen på Björkö och var en viktig handelsplats för vikingarna. Numera kan du gå runt och titta på fornlämningar och utställningar i vikingamuseet.

 

MARCUS WALLENBERG-HALLEN

Är du intresserad av fordon är Marcus Wallenberg-hallen en sevärdhet i Södertälje du bör besöka. Detta är Scanias besökscentrum och ett fordonsmuseum där du exempelvis kan se den första serietillverkade personbilen från 1903 samt många andra fordon som har en betydande roll i Sveriges bilhistoria.

 

WENDELA HEBBES HUS

Wendela Hebbes hus är ett författarmuseum som invigdes 1998. Wendela Hebbe var Sveriges första kvinnliga journalist och detta var tidigare hennes sommarhus. Museet har flera utställningar och teatrar varje år och har även en restaurang.

 Fotograf: Jonas Jacobsson

RELATERADE ARTIKLAR