Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Weekend i Stockholm

Solnedgång över Stockholm

Stockholm är den perfekta weekendstaden med restauranger av världsklass, shopping, härliga cykel- och promenadstråk och många mysiga caféer. Vi har tagit fram de bästa tipsen för en weekend i Stockholm så att du kan få ut det mesta av din helg i vår vackra huvudstad.

Gränd i Gamla Stan i Stockholm


TAKVANDRING I GAMLA STAN

Upplev stadens vackra silhuetter, tinnar och torn från det gamla riksdagshusets tak-hela 43 meter upp med hisnande utsikt! Även om man vid de första stapplande stegen på taket möjligen känner sig lite knäsvag så är takvandringen säker och passar alla åldrar. Du behöver absolut inte vara en klättrare eller en äventyrare, ta bara med dig ett par promenadvänliga skor. Det här kommer definitivt vara den roligaste och mest spännande historieguidningen du har varit med om.

HÄSTRIDNING PÅ DJURGÅRDEN

Att ta en ridtur ute i naturen är väl något av det ljuvligaste som finns. Dessutom är det väldigt roligt att rida. Oavsett om du är nybörjare eller en van ryttare kan du uppleva omväxlande terräng och en skiftande natur på Djurgården som stundvis känns som landet långt, långt- härifrån. I början säger man mest wow hela tiden, men efter ett tag vänjer man sig vid den häftiga upplevelsen och glömmer stundvis bort att man faktiskt sitter på hästryggen mitt i stan.  Det finns en mängd arrangörer som skräddarsyr hel- och halvdagsturer. Ett tips för de som vill kombinera hästridning med en läcker Raw food-picknic, bör testa Djurgårdens Ecolyx. Eller varför inte prova en gryningsritt med häståkeriet. Det är onekligen en mäktig känsla att rida mitt i centrala Stockholm när staden sakta vaknar till liv och solen går upp över hustaken.

Kanel- och kardemummabullar


AFTERNOON TEA PÅ SVENSKT TENN

Släpp loss dina shoppinglustar i en inspirerande, färgstark och Instagram-vänlig miljö. Njut sedan av nybakade härligheter en trappa upp i tesalongen, mitt bland blommiga tyger och möbler signerade Josef Frank.

Varje dag dukas borden upp i Estrid Ericsons anda, grundaren av Svenskt Tenn. Där smakfulla trevåningsfat med ljumma scones, ljuvliga munsbitar av spröda mandelkakor, chokladbiskvier, och saftiga cheesecakes smakar lika gott som de är vackra att se på. Här tar man tedrickande på största allvar, vilket du kommer att förstå när du läser dess välsorterade te-meny.

Blunda och res med smaklökarna till Xinzhuprovinsen i Taiwan, Kyushu i Japan, och Nuwara Eliyas bergsluttningar på Sri Lanka. För att sedan landa på eleganta Strandvägen med förtjusande utsikt över Nybroviken. Räkna med att ett nyväckt ha begär efter fin-te och färgsprakande inredning slår till.

ANTIKFYNDA I VASASTADEN

En dansk lampa, en stoppad designklassiker eller antika silversmycken. I Stockholm har du goda chanser att fynda.

Upplandsgatan är sedan länge ett välkänt, populärt tillhåll för vintage-fantaster. Det här är ett av Stockholms bästa promenadstråk för antikviteter. Att blanda gammalt med nytt har varit ett säkert kort i inredningssammanhang sedan länge men idag lockar secondhand gemene man. Det är både miljömedvetet, trendigt och snällt mot plånboken. För dig som vill passa på att uppgradera garderoben kan vi tipsa om Lotta Vintage som säljer kläder, väskor och skor från 50-, 60-, 70-, 80-, och 90-talet.  Vi gillar även i antikhandlarna; Evensen Antik, Bacchus Antik och Old Touch som har ett välsorterat utbud av designklassiker och okända pärlor.

Magisk vy över Stockholm från Fjällgatan


MAGISKA VYER PÅ FJÄLLGATAN

Om du är svag för vackra utsiktsplatser bör du besöka Kvarteren runt Fjällgatan, Stigbergsgatan, Mäster Mikaels Gata, Fiskargatan och Södra teatern. Dessa är kantade av välbevarade trähus från 1700-talet på den ena sidan och en storslagen utsikt över Saltsjön, Gamla stan och Djurgården på den andra. På Fjällgatans kaffestuga har familjen Blomqvist serverat glass, kanelbullar och bryggkaffe i mer än 50 år. Författaren Per Anders Fogelström är en av många berömda Söderbor som varit stamkunder här.

När du ändå är i krokarna får du inte missa Fotografiska som är en av världens största samlingsplatser för modern fotografi. Från restaurangen på översta våningen kan du njuta av utsökt mat signerad stjärnkocken Paul Svensson där fokus ligger på det gröna och säsongsbaserade rätter.  Icke att förglömma är dess fantastiska panoramavyer över Stockholm, i sig värd en egen resa.

MÄLARPAVILJONGEN

Mälarpaviljongen är en riktig sommarklassiker belägen på en pråm vid Norr Mälarstarand, med glittrande utsikt över Riddarfjärden. Med andra ord ett vansinnigt populärt utomhuscafé, och paviljong som går under regnbågens färger. Det här är en grönskande pärla som välkomnar alla. Under varma dagar flockas gästerna under solen med klirrande rosévin-glas och solglasögon. Det här är ett perfekt ställe att spendera ljumma sommarkvällar på om man är kvar i stan och vill avnjuta medelhavsvibbar.

Relaterade artiklar