Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sevärdheter i Kiruna

En vandrare som går längs en stig i ett berglandskap

Kiruna är staden i Lappland som har både pulserande stadsliv och orörd natur. Här hittar du flera sevärdheter i Kiruna som du bör passa på att besöka!


TRERIKSRÖSET

Treriksröset är Sveriges nordligaste punkt där tre länder möts: Sverige, Norge och Finland. 1897 byggdes det första röset och 1926 fick det sin nuvarande form som är en gul betongklump. Lättaste sättet för att ta dig hit är med bil och sedan vandra från Kilpisjärvi som ligger i Finland. Treriksröset är en sevärdhet utanför Kiruna som du borde besöka en gång i livet!

SJANGELI

Sjangeli är en sevärdhet i Kiruna som visar spår av tre seklers gruvlämningar. Redan 1696 började man bryta malm här och gjorde detta från och till fram till 1900-talet när man insåg att det var svårt att få ut malmen därifrån. Träbarackerna och stenhusen från 1800-talet står kvar och det finns lämningar av gruvhål.

MASUGNSBYNS BRUKSOMRÅDE

Masugnsbyns bruksområde var starten på järnhanteringen i Norrbotten och är numera en sevärdhet i Kiruna där historien kommer till liv. Bruksområdet hade sin start redan på 1600-talet och hembygdsgården som står mitt i området var tidigare bruksgården. I området hittar du även en gammal kalkugn och ett gammalt kalkmagasin.

KVARTERET ORTDRIVAREN

Kvarteret Ortdrivaren sticker ut och är en modern, arkitektonisk sevärdhet i Kiruna. Arkitekten Ralph Erskine har skapat de strömlinjeformade huskropparna som är anpassade för kvarterets alla omständigheter. Höghusen bakom de gula husen är ett välkänt landmärke för staden.

ISHOTELLET I JUKKASJÄRVI

En sevärdhet utanför Kiruna som du absolut inte får missa är naturligtvis Ishotellet i Jukkasjärvi. Hotellet är gjort helt av is och snö och varje år är det flertalet konstnärer från hela världen som får skapa rummen. Besök för dagen och häpna över konsten eller varför inte passa på att sova över i fem minusgrader?

Relaterade artiklar