Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sevärdheter i Borlänge

Drönarbild över Borlänge

Borlänge är en stad fylld med både nyare och äldre sevärdheter som är väl värda ett besök när du befinner dig i staden. Här hittar du några av våra tips på sevärdheter i Borlänge.

 

ÄXULN – DALARNAS STÖRSTA GRAVHÖG

Mellan Bysjön och Vassjön hittar du Äxuln där Dalarnas största gravhög ligger. Gravhögen heter Kungshögen men kallas även ibland för Lorthögen och är hela 18 meter i diameter och mäter 1,5 meter i höjd. Gravhögen har troligen funnits sedan Vikingatiden och var på den tiden ännu större och mäktigare.

STORA TUNA KYRKA

Stora Tuna kyrka är en magisk sevärdhet i Borlänge. Detta är ett fantastiskt byggnadsverk som invigdes redan år 1469. Kyrkan är en av de största landsortskyrkorna i Sverige med plats för runt 700 personer. Gråsten, tegel och vit puts tillsammans med den 86 meter höga tornspiran ger kyrkan sitt ståtliga uttryck.

GAMMELGÅRDEN

Precis vid Dalälvens västra strand ligger Gammelgården som är en sevärdhet i Borlänge du borde besöka om du gillar historia. Detta är en av Sveriges största hembygdsgårdar med 35 byggnader och mängder med historiska föremål. Bland annat hittar du operasångaren Jussi Björlings och psalmdiktaren Johan Olof Wallins födelsehem här. Du kan även strosa runt i den vackra hembygdsgården och se en smedja, skvaltkvarn och trösklada.

Här anordnas det klassiskt svenskt midsommarfirande, julmarknad, teater och danskvällar samt att det finns ett sommaröppet café som är perfekt att besöka efter en promenad i historiens tecken.

STENPARKEN

Stenparken är en sevärdhet i Borlänge som är lika intressant för vuxna som för barn. Här samsas avkoppling och lek bland stenar och andra geologiska material. Du kan även göra ett besök på Geologiska museet som ligger precis intill parken.

VATTENPARKEN

Vattenparken ligger nedanför Kupolen i Borlänge. Här finns dammar, fontäner och vattenfall samt en härlig promenadslinga. Njut av naturen för en stund och mata de livliga änderna.

INGMAR BERGMANS BRYGGA

Är du ett fan av Ingmar Bergman är Ingmar Bergmans brygga en sevärdhet i Borlänge som du inte bör missa. Bryggan ligger i byn Gimsbärke precis vid Dalälvens strand och är uppkallad efter Ingmar Bergman eftersom han spenderade mycket tid här som liten. Ett stenkast bort ligger huset på höjden som hans morfar lät bygga.

UPPTÄCK SEVÄRDHETER I BORLÄNGE MED OSS PÅ ELITE HOTELS!

Du är varmt välkommen att prata med vår reception på Elite Hotel Brage för fler tips om sevärdheter i Borlänge och hur du enklast tar dig till de platser du vill besöka.

 

Relaterade artiklar