Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Bra prisvärda restauranger i Stockholm

Ett uppklätt par äter mat på lyxrestaurang

De allra flesta känner till de åtråvärda Michelinstjärnorna, men visste du att Michelinguiden även delar ut utmärkelsen Bib Gormand till prisvärda krogar med lysande kokkonster? Vi har besökt några av Stockholms bästa restauranger som är utnämnda på listan.


ALLEGRINE

Lökar, linser, sparris, rovor och peppriga korvar puttrar i rejäla gjutjärnsgrytor på Kammakargatan i Stockholm.  Doften av vitlök och timjan ger oss en föraning om vad som komma skall. Maten och miljön är inspirerad av kocken Danyel Couets farmors kök.  För det var i farmor Allegrines parisiska kök som kärleken till den franska maten växte fram.

Den här Stockholmsrestaurangen får garanterat den mest kräsne mat-frankofilen på fall, och alla oss andra som älskar vällagad fransk husman, tillagad av råvaror som hör säsongen till.

Gaufrette med potatis, sikrom och syrad grädde, samt livets efterrätt med björnbär, yuzu och sabayonne. Behöver vi säga mer?

Lyxig middagsrätt


BAR AGRIKULTUR

Södermalm lockar med en hel ocean av trendiga restauranger, barer, kaféer och butiker. Stämningen är avspänd, om än medveten.

En liten krog som onekligen sticker ut mitt i vimlet är Bar Agrikultur. Här trängs du med mediamaffian, eleganta damer och trendiga hipsterfamiljen i en intim miljö med riktigt bra säsongsbetonade smårätter.

Menyn serveras tillsammans med en spännande dryckesmeny, där inhemsk gin från bland annat Furillen frestar både konnässören och kompisgänget. Krogen tar inga bokningar, bara att svänga förbi!

KAGGES

Glöm vita dukar, stämningsfull loungemusik och mönstergilla servitörer, hit går man om man vill ruskas om i en rustik och något stimmig miljö i Gamla stan.  Ägarna Kalle och Dogge (det blir Kagge ihop) är båda energiska och riktiga genier när det kommer till att arrangera en riktig smakfest.

Förvänta dig nya upplevelser vid varje besök då menyn ständigt byter skepnad. Det här är ett riktigt fynd både när det kommer till notan och smakupplevelsen.

LILLA EGO

På hemsnickrade bord som trängs med diverse loppisfynd i en gemytlig lokal i Vasastaden, får man kolossalt mycket gastronomi för pengarna. Här består maten av multi- fullträffar av nordiska smaksensationer och desserter som frambringar lyckorus. Omsorgsfullt tillagade av de två prisade kockarna Daniel Räms och Tom Sjöstedt. Lägg till riktigt bra priser och utomordentlig service, så förstår du att det är bäst att boka bord minst tre månader i förväg!

OAXEN SLIP

Oaxen låg tidigare på en ö i skärgården men numera beläget på kungliga Djurgården. Restaurangen som ligger i ett restaurerat slipskjul vid båtvarvet intill Beckholmen bjuder dock fortfarande på skärgårdskänsla med guppande träbåtar och doftande hav.

I den lite mer tillbakalutade delen Oaxen Slip serveras gudomlig svensk bistromat med tydlig inriktning på svenska, lokalproducerade, säsongsanpassade smaker. Det här är en riktig pärla som alltid levererar både när det kommer till service och mat. Att restaurangen ligger på underbara Djurgården gör det hela ännu bättre.

Ett tips är långa somriga fiskluncher och ett glas bubbel på terrassen. Då kan vi lova att den rätta semesterkänslan genast infinner sig.

Här drömmer man sig lätt bort till salta skärgårdsklippor och båtliv, trots att Stureplan bara ligger några stationer bort med spårvagnen.

Relaterade artiklar