Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Längdskidåkning i Skellefteå

Längdskidspår med skidåkare

Upptäck Skellefteås bästa skidspår för längdskidåkning! Njut av fantastisk natur, frisk luft och motion i Skellefteås unika vinterlandskap. I Skellefteå finns gott om bra skidspår både för nybörjaren, motionären och den avancerade skidåkaren.


SKIDSPÅR I SKELLEFTEÅ

Vitaberget är en utmärkt utgångspunkt för en härlig dag i skidspåret. Med sitt centrala läge endast 1,5 km från Skellefteå centrum och The Wood Hotel by Elite tar du dig enkelt hit. Här finns hela 16 km av sammanhängande skidspår av olika karaktär och svårighetsgrad.

Pistolskyttebanan öppnar vanligtvis tidigt för säsongen med ett underlag av fjolårets snö. Detta 1,6 km långa spår är perfekt för dig som provar längdskidåkning för första gången eller som vill finslipa din åkstil. Ett annat skidspår för den som önskar starta säsongen tidigt är det 2,3 km långa spåret Skidstadion som anläggs av snö från snökanoner.

Vitaberget erbjuder även flera trevliga elljusspår i lagom kuperad terräng. Den mest populära sträckan är 3 km lång och startar precis vid parkeringen intill Vitaberget. Totalt finns 16 km av upplysta spår som du enkelt kan kombinera till olika dagsturer. Om du åker skidor under dagens ljusa timmar kan du även ta en tur öster ut från Vitaberget mot Noppelberget. Här finns flera fina skidspår, exempelvis det gula milspåret på 1 mil samt den klassiska gubbsjuan på 7 km. Dessa spår kräver dock att du åker under dagtid eller utrustar dig med en bra pannlampa.

185 KM AV HÄRLIG SKIDÅKNING

Skellefteå erbjuder otroligt många vackra skidspår. Med sitt norra läge startar säsongen tidigt och bjuder in till många härliga timmar ute i den friska vinterluften. Vintertid kan du dessutom se det fantastiska norrskenet lysa upp himlen om kvällarna, en unik upplevelse du inte vill missa.

Urvalet är otroligt stort när det kommer till skidspår i Skellefteå. Traditionen av längdskidåkning har kunnat spårats hela 5200 år tillbaka i tiden med hjälp av Sveriges äldsta längdskida som hittats i trakten. Idag finns över 185 km av vackra skidspår att utforska inom Skellefteå kommun.

Vana Spa i solnedgång i Skellefteå

Vana Spa i Skellefteå. Fotograf: Elite Hotels.

 

AVSLUTA DAGEN PÅ BÄSTA SÄTT

Efter en aktiv dag ute i skidspåret är det dags att koppla av. Glöm inte att fylla på energidepåerna med något gott att äta och dricka. För dig som önskar unna dig något extra lockar The Wood Hotel By Elite med härliga spapaket, massage och lyxiga middagar på restaurangen Mandel. Välkommen att kontakta hotellet för fler tips inför din vintersemester i Skellefteå!

Läs mer

Relaterade artiklar