Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Spännande dagsutflykter i Sundsvall

Kvinna med ryggsäck vandrar i skogen

Med sina vackra omgivningar erbjuder Sundsvall många härliga dagsutflykter för hela familjen. Vad sägs om en nervkittlande takvandring, en promenad längs världens nordligaste pilgrimsled eller Sundsvalls motsvarighet till Skansen? Här är några av de saker man kan göra i Sundsvall med omnejd.


PILGRIMSVANDRING LÄNGS S:T OLAVSLEDEN

I juni månad invigdes Selånger Pilgrimscenter ca 7 km från Sundsvalls stadskärna. Här startar den 580 kilometer långa S:t Olavsleden som sträcker sig från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Pilgrimsleden är världens nordligaste och går genom vackra skogslandskap, över fjäll och längs sjöar. Här ges tid för reflektion och njutning för kropp och själ.

Utforska leden på egen hand eller följ med på en av de guidade turerna som utgår från Pilgrimscentret. Turen tar ca 40 min och sker tisdagar, torsdagar och lördagar vid kl. 10.00.

TAKVANDRING I CENTRALA SUNDSVALL

Upplev Sundsvall från ett nytt perspektiv under en nervkittlande takvandring. Aktiviteten leds av certifierade guider med stor kunskap kring stadens kulturhistoria. Under takvandringen kommer de att berätta om Sundsvall och dess vackra byggnader medan de leder er över takåsarna. All utrustning ingår, men vi rekommenderar att du bär ett par stabila skor som hjälper dig att känna dig trygg uppe på de höga höjderna.

ÄVENTYRSSTIGAR VID FRILUFTSCENTRUM PÅ SÖDRA STADSBERGET

Ta med familjen på ett riktigt äventyr! På Södra Stadsberget finns äventyrsstigar med kluriga hinder, spännande fornminnen och lianer. Prova den kilometerlånga Tarzanstigen där balans- och klätteraktiviteter blandas med intressanta historier kring Sundsvall genom tiderna. Aktiviteterna som kantar stigen är frivilliga och kan passeras vilket gör att turen kan anpassas efter sällskapet. För de barn som tycker om att klättra rekommenderar vi Björnstigen. På denna äventyrstig finns bland annat en balansbom, lian, hängbroar och en klättringsvänlig bergsvägg.

MINISKANSEN PÅ NORRA STADSBERGET

Gör en resa genom Medelpads intressanta historia och se hur människor och djur levde här förr. Norra berget är ett friluftsmuseum som påminner om Skansen i Stockholm. Här finns gamla lantraser som Åsenfår, Lappgetter och Mellerudskaniner samt gammeldags byggnader och kulturhistoriska odlingar. En utflykt här passar för både små och stora familjemedlemmar och området bjuder på en vacker utsikt över havet och staden.

SAGOÄVENTYR I TROLSKA SKOGEN

Åk på en dagsutflykt tillsammans med familjen till den levande sagoskogen i Mellanfjärden. Trolska Skogen är ett sagoäventyr för barn i åldrarna 2–9 år. Sagoäventyret går genom skogen där ni i egen takt kommer att mötas av olika skådespelare och händelser längst vägen. När fötterna börjar bli trötta finns ett trevligt fik som säljer smörgåsar, varmkorv och olika bakverk. Det går även bra att ta med egen matsäck och fika längs vägen. 

Relaterade artiklar