Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Linköpings bästa restauranger

Lyxig förrätt serverad på en tallrik

Det pågår en kulinarisk blomstring i Linköping just nu. Nya spännande restauranger öppnar på löpande band och nya trender som kryddats med indiska, libanesiska, grekiska, japanska och svenska smaker ger mersmak. Här är några ställen som är heta just nu.


STÅNGS MAGASIN

Heta kryddor och exotiska smaker i alla ära, men då och då är det ändå svensk husmanskost som lockar. Stångs magasin bjuder på vällagad mat på lokala råvaror, där menyn baseras på vad säsongen bäst erbjuder.  Med sitt utsökta läge vid ån har restaurangen blivit ett populärt vattenhål för lokalborna. Varje lördag vankas det brunch som heter duga, med en smaklig buffé på ekologiska och närproducerade råvaror. Här finns det mesta för hela familjen, och det hela rundas förslagsvis av med fluffiga pannkakor och vackra pâtisserier.

IKI BY SHINNORI

Sugen på hälsosam snabbmat? IKI ett japanskt ord och är ett uttryck för enkelhet, spontanitet och originalitet, något IKI lever upp till med bravur. Här levererar man onekligen fina fisken med delikata tillbehör som syrad rödkål och picklad rödlök. Detta är ett prima take away-ställe som sätter guldkant på picknicen.

RESTAURANG YOGI

Yogi erbjuder kokkonst som är baserad på just de kryddblandningar och karakteristiska kollisioner av grönsaks- och kötträtter som kännetecknar matkulturen i norra Indien. Vi rekommenderar dig att lämna lite plats för en läcker Kulfi, en hemgjord traditionell indisk saffransglass med kardemumma och cashewnötter.

GREKISKT OCH GOTT

Det grekiska medelhavsköket bjuder inte bara på tzatziki och fetasallad, utan även genuin grekisk husmanskost som kärleksfullt tillagas på en rykande kolgrill. Restaurangens Saganaki och auberginesallad får oss onekligen att längta till de soldränkta stränderna i medelhavet. På Grekiskt och Gott bemästrar man konsten att trolla fram utsökta grekiska specialiteter, och en och annan Ouzo i en ombonad atmosfär.

MERWAH

Libanesisk mat är en smakrik upplevelse av öst möter väst, med starka influenser från övriga Medelhavets matkultur. En traditionell Libanesisk måltid består av många rätter och inleds alltid med meze som är smårätter som man ofta delar med de övriga runt bordet. På Merwah reser dina smaklökar till mellanöstern för en stund. Festa loss på hummus, falafel, tabbouleh, och honungssöt baklava i en miljö som för tankarna till tusen och en natt.

STORAN

Det går inte att lista Linköpings bästa restauranger utan att nämna Storan som är en riktig klassiker. I dess lokaler har det drivits restaurangverksamhet i över 100 år, så man kan lugnt påstå att matglädjen sitter i väggarna. Förvänta dig en meny som bjuder på svenska smaker med en tvist, i en miljö som välkomnar både stora och små gourmander.

DE KLOMP

De Klomp hämtar inspiration från det svenska köket med råvaror från svenska och östgötska gårdar. Det imponerande utbudet av olika ölsorter däremot, det kommer från världens alla hörn. På lördagar har de öppen ölprovning, och under säsong erbjuder de tre sorters Moules Frites.

Relaterade artiklar