Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

5 tips på dagsutflykter runt Stockholm

Måsar flyger runt över en bro i Stockholm

Lämna storstaden bakom dig och ge dig ut på en trevlig dagsutflykt runt Stockholm. Njut av en härlig dag ute i skärgården eller upptäck en bra badplats nära Stockholm city. Här är våra bästa tips på dagsutflykter i Stockholm!

Vasstrån vid vattnet

Fotograf: Nicholas Selman


FJÄDERHOLMARNA

Endast 20 minuter med båt från Stockholm city hittar du de vackra skärgårdsöarna Fjäderholmarna. Packa badkläderna, vandringskängorna och picknickfilten för en härlig dag utomhus i härlig skärgårdsmiljö. Bred ut badhandduken på en av de många klipporna och ta ett svalkande dopp i havet. Fjäderholmarna brukar kallas för Stockholms närmaste skärgård och erbjuder en välkommen paus från storstaden. Här finns gott om plats för dig som önskar komma bort från storstadens brus en stund och koppla av på en avskild plats med vågarnas lugnande brus i bakgrunden. På Fjäderholmarna finns en trevlig krog, glasskiosk och flera ateljéer, så även om du inte vill bada finns gott om saker att göra under en trevlig utflyktsdag här.

En kråka sitter på en bänk på Skansen

Fotograf: Younseok Song


DJURGÅRDEN

För dig som vill komma bort från city, men ändå ha nära till storstadspulsen är Djurgården ett utmärkt val för din dagsutflykt. Hyr en kajak eller kanot och ge dig ut på ett avkopplande vattenäventyr eller boka en ridtur och utforska Djurgården från hästryggen. Utöver öns många promenadstråk finns här många av Stockholms bästa besöksmål och attraktioner. Besök ett av Stockholms klassiska museum som Vasamuseet, Nordiska Museet och Tekniska Museet eller ta med barnen till det interaktiva ABBA the Museum och sjung med i ABBAS kända pop-hits. På Djurgården hittar du även barnvänliga besöksmål som Junibacken, Skansen och Gröna Lund. Ta dig hit med båt direkt från Slussen eller ta en promenad hit från city längst den alléprydda Strandvägen. Djurgården är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen!

En grusväg som går genom en skog

Fotograf: Patrik Linden


NACKARESERVATET

Strax utanför Stockholms tullar hittar du de lummiga skogarna i Nackareservatet. Här finns många bra joggingstråk, vandringsleder och badvänliga sjöar. Hellasgården ligger centralt i Nackareservatet med en trevlig badplats, tennisbanor och flera bra elljusspår. Hit tar du dig enkelt med buss och det finns även en stor parkering för dig med bil. Nackareservatet går även att nå från den imponerande Hammarbybacken i utkanten av Hammarby sjöstad. Starta dagen med att följa soluppgången från toppen av Hammarbybacken och vandra sedan bort mot Hellasgården. Längst vägen finns möjligheter att ta ett dopp i den fina Sicklasjön med gott om bra badbryggor, en fin sandstrand för barnen och badklippor. Nackareservatet kantas även att ett flertal välutrustade utomhusgym så att du kan kombinera en härlig löptur genom skogen med ett skönt styrkepass.

En ensam lång tall på ett berg

Fotograf: Nicholas Selman


SANDHAMN

På Sandhamn är stämningen alltid på topp. Detta är skärgårdsön med allt från pittoreska stugområden, till sandstränder, badklippor och fester vid hamnen. Resan hit från Stockholm tar ca 2 timmar och det finns även gästplatser i hamnen för dig med egen båt. Sandhamn ligger otroligt vackert beläget, mitt ute i Stockholms skärgård och erbjuder en avkopplande atmosfär med havets brus i bakgrunden. Packa med träningskläder för en joggingtur längst stranden eller luta dig tillbaka mot en klippa med en bok. Här finns aktiviteter för alla åldrar, oavsett hur aktiv du vill vara för dagen.

Två våffelstrutar med kulglass

Fotograf: Wolfgang Gerth


SIGTUNA

Besök den pittoreska staden Sigtuna under en mysig dagsutflykt från Stockholm. Staden är enkel att nå med Stockholms lokaltrafik och erbjuder en välkommen paus från vardagen. Färgglada trähus och anrika byggnader blandas med charmiga fik, restauranger, butiker och parker. Slå dig ner för en svalkande glass i solen eller strosa runt och utforska staden i din egen takt. Sigtuna är Sveriges äldst bevarade stad och här finns alltid något nytt att upptäcka.

Relaterade artiklar