Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sevärdheter i Piteå

Snöigt landskap i skymning, med rosa himmel och mörka siluetter av träd
Piteå. Fotograf: Henrik Stenberg.

Piteå är en mysig stad i Norrland med flertalet sevärdheter att upptäcka såsom Öjeby kyrkstad och FN-stenen. Här har vi samlat några sevärdheter i Piteå som du bör besöka under ditt besök!

 

PITEÅ KYRKA

Piteå kyrka är övre Norrlands äldsta träkyrka som blev färdigbyggd 1686. Kyrkan är otroligt vacker och har ett stort kulturhistoriskt värde med sin altartavla, predikstol och orgelfasad som är något utöver det vanliga.

 

ÖJEBY KYRKSTAD

Öjebyn är en sevärdhet i Piteå där du kan uppleva riktigt gammal historia. Den vackra huggstenskyrkan började byggas på 1400-talet och runt om kyrkan finns det flertalet små stugor som användes för övernattning av de församlingsmedlemmar som kom långväga ifrån. Kyrkan är öppen hela året och i månadsskiftet mellan juni och juli hålls det varje år en traditionell kyrkmarknad.

 

RÅDHUSTORGET

Rådhustorget är ett av Sveriges enda två bevarade torg från 1600-talet med slutna hörn. Här ligger naturligtvis rådhuset som byggdes 1829 samt Piteå Museum där du kan spana in hur Piteå såg ut på 1800-talet. Rådhustorget är en historisk sevärdhet i Piteå där det finns mycket att se.

 

FN-STENEN

En vacker sevärdhet i Piteå med en viktig mening är FN-stenen. Stenen sattes upp för att hedra de män och kvinnor som tjänstgjort inom FN för att bevara freden. Det var faktiskt ett medborgarförslag till Piteå kommun som gjorde att statyn kom till. Den står placerad mellan Vänorts- och fruktparken.

 

KONSTPARKEN

Konstparken i Piteå är en sevärdhet för dig som gillar konst. I parken placeras det årligen ut nya konstverk för att parken ska förnyas och förändras. Men det finns också flertalet fasta konstverk såsom Nätstickan, Havet är rikt, Fågel-fisk och Havets vägvisare. Strosa runt i parken och upptäck all fantastisk konst.

 

FRÅGA OSS OM FLER SEVÄRDHETER I PITEÅ

Varmt välkommen att bo hos oss på Hotel Bishops Arms när du besöker Piteå. Vi ger dig gärna tips på fler sevärdheter och andra roliga saker att göra under din semester!

 

RELATERADE ARTIKLAR