Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sevärdheter i Luleå

Snöigt stadslandskap med kyrka och blå himmel

Luleå är en fantastisk stad i norr där du kan uppleva historia på nytt. Här har vi samlat ett antal sevärdheter i Luleå som är väl värda ett besök.

 

VÄRLDSARVET GAMMELSTAD KYRKSTAD

Gammelstad kyrkstad är en sevärdhet i Luleå som sedan 1996 är med på UNESCOs världsarvslista. Gammelstad Kyrkstad består av mer än 400 stugor som är samlade runt kyrkan. Stugorna användes förr i tiden som en plats för övernattning för de församlingsbor som reste långt. De kunde även användas för marknader och andra event.

 

LULEÅ DOMKYRKA

Luleå domkyrka började byggas 1887 och stod klar för invigning 1893. Den är byggd i tegel i nygotisk stil och är en mäkta imponerande byggnad. Domkyrkan är 54 meter lång och 35 meter bred med ett kyrktorn som mäter 60 meter i höjd. Kyrkan kallades först för Oscar Fredriks kyrka efter Oscar II men döptes om till Luleås domkyrka år 1904 när Luleå stift bildades.

 

SELETS BRUK

En naturskön sevärdhet i Luleå är Selets bruk. 1878 var detta Norrbottens största industri- och arbetsplats men numera är det ett underbart naturreservat där du kan vandra och ta in historia som tar sin början redan på 1700-talet.

 

JUNKÖN

Junkön är en ö som består till mestadels av sand och skog. På ön hittar du en vacker väderkvarn som är mer än 200 år gammal. Man vet inte vem som byggt väderkvarnen men den började troligtvis att byggas under slutet av 1700-talet och är det som kallas för en hattkvarnstyp.

 

FRILUFTSMUSEET HÄGNAN

Friluftsmuseet Hägnan är en sevärdhet i Luleå där tiden har stått still. Under sommaren är Hägnan öppet alla dagar och du kan uppleva hur människorna hade det på gårdarna förr i tiden. Här finns gott om plats för barnen att leka och ni kan hälsa på djuren i hagarna.

 

ELITE HOTELS GUIDAR DIG TILL ALLA SEVÄRDHETER I LULEÅ

Vill du ha tips på fler sevärdheter i Luleå? Fråga gärna personalen i vår reception som hjälper dig!

 

RELATERADE ARTIKLAR