Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Vandringsleder i Skåne

En stolpe med en orange skylt som markerar riktning för Skåneleden SL5

Vandra längst några av Skånes finaste vandringsleder och njut av en aktiv upplevelse ute i naturen. Välj bland flera natursköna dagsutflykter eller planera för en längre vandringstur genom Skåne. Här tipsar vi om några av Skånes bästa vandringsleder.


SKÅNELEDEN

Skåneleden är Skånes kanske mest kända vandringsled - och framförallt den längsta. Vandringsleden erbjuder 1250 km av varierande landskap och omväxlande terräng. Känn ingen press att gå hela vägen, vandringsleden går enkelt att dela upp i kortare sträckor och det finns hela 113 olika etapper att välja på.

Skåne har gjort sig vida känt för sitt vackra landskap. Längst Skåneleden kan du uppleva allt från stora gula rapsfält till vilda kustlandskap och grönskande bokskogar. För dig som går hela sträckan kommer du att passera hela 32 olika kommuner, bland annat Ystad på Österlen, Eslöv, Höör, Helsingborg och Sveriges tredje största stad Malmö.

SKRYLLE

I Lunds största natur- och friluftsområde finns gott om fina vandringsleder, motionsspår och härliga badsjöar. Följ trädens markeringar och välj mellan sträckor på allt från 1,2 km till 9,7 km. I anslutning till dessa spår finns även utomhusgym, naturstigar och en utomhuslek för barn. Naturen här omkring består till stor del av lummig lövskog, men även av fäladsmarker, stenbrott och granskog. Håll utkik efter dovhjort och vildsvin, här finns ett rikt djurliv med många spännande arter. För den som önskar ge sig ut på en lite längre dagstur finns här även den 15 km långa Skryllerundan, en del av etapperna längst den berömda Skåneleden.

KULLABERG

Kullaberg naturreservat ligger precis intill havet och erbjuder dramatiska vyer över den vilda kusten. Vandringslederna här är av omväxlande terräng med en del utmanande bergspartier. Här finns bland annat en av Europas bästa vandringsleder, Kullaleden. Kullaleden är 70 km lång och passerar bland annat genom Helsingborgs medeltida stadskärna. Den går även förbi kända besöksmål som Sofieroslott. Välj denna led för en fantastisk naturupplevelse med storslagna vyer över havet och Danmark.

ROMELEÅSEN

Den 150 miljoner år gamla Romelsåsen passar utmärk att besök för dig som utgår från Lund eller Malmö. Längst vägen kommer ni att passera både bra museum, slottsbyggnader och härliga utkiksplatser. En vandring på Romelsåsen är verkligen en naturupplevelse utöver det vanliga. Idylliska lantgårdar, blommande fält och glittrande sjöar – landskapet vid Romelsåsen varierar och erbjuder en avkopplande upplevelse av storslagen natur.  

STENSHUVUD NATIONALPARK

Upplev Sverige på ett nytt sätt vid Stenshuvud otroliga nationalpark. Naturen här är unik med en mix av vita sandstränder, lummiga lövskogar och lantlig idyll. Parken har funnit här ända sedan 1986 och har idag blivit ett populärt besöksmål både för svenskar och internationella turister. Utöver Skåneleden som går genom området, finns flera markerade sträckor av olika längd och svårighetsgrad. En av de mest omtyckta sträckorna är den 2 km långa sträckan upp och ner för berget Stenshuvud. Stenshuvud är 97 meter högt och har flera vackra utkiksplatser med utsikt över havet. Följ de röda markeringarna från området huvudentré för att hitta rätt.

Relaterade artiklar