Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Roliga saker att göra i Lund

Cyklister och bilar på Södra Esplanaden i Lund

Oavsett vad du vill få ut av ditt besök så finns det garanterat något för dig att göra i Lund. Staden med omnejd erbjuder aktiviteter för alla åldrar, plånböcker och humör. Här har vi listat några unika och roliga aktiviteter i Lund.


STADSTEATERN

Lunds Stadsteater är ett fantastiskt sätt att uppleva stadens kulturliv. Teatern erbjuder ett varierat utbud inom bland annat dans, teater, musikal och konserter. Här hittar man också en rik humorscen med några av Sveriges bästa komiker. Själva teaterbyggnaden är en del av Lunds Folkets Hus som också innefattar resterna av ett bostadshus som dateras tillbaka till medeltiden. Det gamla bostadshuset är nu en inbyggd men väl synlig historisk detalj som förhöjer upplevelsen ytterligare. Se till att boka in en föreställning när du är i stan och vill ha något att göra i Lund.

SKRYLLE

Skrylleområdet består av tio olika naturreservat och en nationalpark och ligger drygt en mil utanför Lund. Området kan enkelt nås med buss, bil eller via fina cykelvägar och är välbesökt av motionärer, barnfamiljer och friluftsälskare. Utflykter till Skrylle är alltid en upplevelse och med lite tur kan man skymta både dovhjort och vildsvin mellan träden. Kom ihåg att hålla ett extra öga om du har med dig hund, framför allt under sommarperioden när många av skogens invånare har ungar. För barn finns här pedagogiska aktiviteter för att lära sig mer om skog och mark men även vindskydd, grillplatser samt områden för naturlek.

LUNDS DOMKYRKA

Ett måste att göra i Lund är att besöka den otroliga domkyrkan som har fascinerat sina besökare sedan medeltiden, även om det exakta byggnadsdatumet är okänt. Troligtvis började den pampiga kyrkan byggas redan på 1100-talet i samband med att Lund blev valt till ärkebiskopssäte för hela Norden. Varje år lockar domkyrkan 700 000 nyfikna besökare och är en av Sveriges mest älskade byggnader och främsta sevärdheter med toppbetyg av Guide Michelins turistguide. Guidade visningar arrangeras kostnadsfritt på både svenska och engelska och gudstjänster hålls fortfarande dagligen i kyrkan. Passa även på att besöka Domkyrkomuseet för att se på fusklappar och kärleksbrev som tappats bort korsstolarna. Missa inte heller Nordens äldsta spelkort som hittats i kyrkan!

SPÖKVANDRING

Spökvandringarna på Lunds gator är inte så ruskiga som man kanske kan tro. Dock handlar de som namnet utlovar om spöken och andar från avlidna personer, både välkända och okända som gått vidare från jordelivet. Vandringarna utgår från skuggan av den välkända domkyrkan och välkomnar dig och ditt sällskap på en lite annorlunda promenad. Turen går genom Lund Centrum och utlovar historier om mord, massakrer och en hel del underliga personer som vandrar kullergatorna fram genom åren. Detta är en rolig aktivitet i Lund för den som vågar. Växter i en trädgård

Solens och skuggans trädgård i Lund. Fotograf: Karin Lilja

 

HALLONGÅRDEN

En bit söder om Lund nära Trelleborg ligger Hallongården. En vacker vitmålad släktgård som går tillbaka sju generationer i tiden och 2001 bestämde man sig för att plantera ut de första hallonbuskarna. Detta kom att påverka hela gårdens verksamhet och utvecklade den till ett populärt besöksmål för turister. Hallongården säljer idag både färska och frysta bär från sin skörd men också traditionellt förädlade bär som hjälper till att behålla så mycket färg och smak som möjligt. Under vinter och höst öppnar Hallongården också upp sin populära våffelbuffé och stöper fantastiska ljus. Tidigt i april skördas den tidigaste av våra svenska primörer – sparrisen och säljs i butik. Men hallonen är alltid den röda tråden!

LUGI HANDBOLL

Handbollsmatcherna är alltid lite bättre i Lund, oavsett utgång. Föreningen Lugi Handboll underhåller fler än 800 ungdomar som tränar och coachas inom sporten idag och är en av Sveriges största handbollsklubbar. Lugi har topplag i Elitserien på både dam- och herrsidan och att se en hemmamatch i antingen Sparbanken Skåne Arena eller den anrika Idrottshallen i Stadsparken är något alla borde göra i Lund.

DRESSINCYKLING I BJÖRNSTORP

Förr i tiden användes dressiner i tjänsten av banvakter och banarbetare för att effektivt ta sig fram på tågspåren för inspektioner och eventuella reparationer. Nu har det sista godståget gått på rälsen men dressiner rullar fortfarande fram på de gamla spåren längs med Romeleåsens dalgång. Själva cyklingen är inte mer ansträngande än att cykla på en vanlig cykel och hela turen tar ca 1,5–2 timmar. Att cykla dressin är en naturupplevelse utöver det vanliga och en aktivitet i Lund du inte bör missa. Landskapet går från skogar som ibland omsluter banan totalt till öppna vyer över fälten. Säsongen sträcker sig från april till oktober. Upplev Skånes landskap från tågspåren som en sann ekoturist!

LÄR DIG ATT VINDSURFA

Gillar du adrenalinfyllda aktiviteter är vindsurfing något du bör prova att göra i Lund! Lomma Vindsurfingklubb är en av Sveriges största surfingskolor och coachar under säsong både nybörjare, juniorer och företagsevent. Personer som gillar att vara ute i naturen och känna vinden i håret uppskattar ofta sporten som är en blandning mellan segling och surfing så det första steget är alltid att lära sig grunderna i segling. I lätt vind har både nybörjare och experter det som roligast. Seglet blir inte så tungt och det går i en lagom fart – perfekta förhållanden för att öva upp nya färdigheter. Det sägs att den som trillar mest lär sig mest i vindsurfing, och vattnet är alltid mjukt att landa i!

VAD HÄNDER I LUND?

Vill du veta vad som händer i Lund när du besöker staden är du varmt välkommen att fråga oss på Elite Hotels. Vi har koll på alla evenemang i Lund och guidar dig gärna under din semester!

 

Relaterade artiklar