Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Besök Världsarvet Gammelstad i Luleå

Världsarvet Gammelstads kyrkstad.
Världsarvet Gammelstads kyrkstad. Foto: Luleå Turistcenter.

Gammelstad i Luleå är en kyrkstad med en fantastisk historia. Det hela började med Luleå Gammelstad Kyrka som är en vacker stenkyrka från medeltiden och flera hundratals röda små stugor. Stugorna var till för församlingsmedlemmar som kom långväga ifrån och inte kunde resa hem samma dag, då fick de helt enkelt sova över i stugorna. Idag används stugorna för olika arrangemang såsom marknader och midsommarfirande.

 

FRILUFTSMUSEET HÄGNAN

Precis bredvid Gammelstad i Luleå hittar du friluftsmuseet Hägnan. Här kan du verkligen få en känsla av hur området såg ut förr i tiden med gårdar och en lanthandel som har öppet än idag.

 

UNESCOS VÄRLDSARVSLISTA

1996 kom Gammelstad i Luleå med på UNESCOs Världsarvslista. Detta innebär att Gammelstaden med sin unika miljö är ovärderlig för mänskligheten och ska bevaras för framtida generationer. Därmed är definitivt Luleå Gammelstad en plats du bör uppleva.

 

GÅ EN GUIDAD VISNING

Även om Gammelstad i Luleå går alldeles utmärkt att upptäcka själv kan en guidad visning där du får höra mer om stadens historia vara kul. I en timme berättar guiden om hur denna plats senare växte fram till att bli den stad som vi idag kallar för Luleå. Under turen får du bland annat besöka en liten kyrkstuga och du får en visning av den medeltida kyrkan.

 

BO HOS OSS PÅ ELITE STADSHOTELLET

Ska du besöka Luleå Gammelstad är du varmt välkommen att bo hos oss Elite Stadshotellet. Hotellet ligger centralt i Luleå i en vacker byggnad med anor från tidigt 1900-tal. Härifrån tar du dig till Gammelstad med bil på ungefär 10 minuter. Du har dessutom nära till allt annat fantastiskt Luleå har att erbjuda såsom shopping, restauranger och andra roliga aktiviteter som kommer ge semesterminnen för livet.

 

RELATERADE ARTIKLAR