Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Linköpings bästa museer

Vrak av ett flygplan på Flygvapenmuseum i Linköping

Flygplansmuseum, mysteriet The Ghost of Folke Filbyter och Kinda kanal är bara några saker att uppleva i Linköping. Läs mer här på Elite Hotels!


LINKÖPINGS SLOTTS- OCH DOMKYRKOMUSEUM

Linköpings Slotts- och domkyrkomuseum ligger i Linköpings slott, och är ett rafflande medeltidsmuseum mitt i centrala Linköping med anor från sent 1100-tal. Denna pampiga byggnad som ursprungligen uppfördes som biskopsgård rymmer en rikedom av guldklimpar, bland annat en tvättäkta skattkammare med fantastiska silverföremål och unika textilier, varav de äldsta är tillverkade av Birgittasystrarna i Vadstena på 1400 och 1500-talet.

Domkyrkan är en av Sveriges mest bevarade medeltida katedraler med aktiviteter för hela familjen. Följ byggnadens 900-åriga historia, ta del av historien om slaget vid Stångebro, Linköpings blodbad, slotts- och katedralbygge, botanisera i garderoben bland medeltida kläder, och prova ut just din favoritutstyrsel.

I sagans värld gifter sig prinsessan med prinsen och tillsammans får de halva kungariket, här har man faktiskt möjlighet att gifta sig i slottets vackra tornrum, och för en dag känna sig som en kunglighet.

Missa inte den fina museishopen som har en massa fina prylar för små prinsar och prinsessor.

FENOMENMAGASINET

Fenomenmagasinet i Gamla Linköping är alla små geniers favoritställe. Här kan hela familjen utforska och upptäcka hur allting egentligen hänger ihop. Här lär man sig att förstå vardagliga fenomen så som optik, människokroppen och elektricitet.

Sedan starten har museet tagit emot tusentals nyfikna barn och vuxna som älskar att testa och experimentera. Utställningar och experiment finns i en lada och en rundloge. Avdelningen med nervkittlande och livslevande djur utan päls, är otroligt populär, liksom kramgoa kungspytonormen Kalle. Här finns också en massa andra ormar, ödlor, grodor, skorpioner och spindlar.

Lämna all prestation vid ingången och förbered dig på att möta en ny värld som sätter fart på fantasin. Ett hett tips är att boka barnkalas här tillsammans med djuren.


VALLA GÅRD

Friluftsmuseet är en perfekt familjeutflykt. Här kan man besöka ett historiskt Sverige i miniatyr och lära sig mer om traditionella hantverk och traditioner i en idyllisk miljö med trähus, kullerstensgränder, gammaldags trädgårdar, handelsbodar och museihem. Passa på att shoppa loss i de charmiga butikerna som återspeglar det dåtida Linköpings handelsbodar. Här säljs karameller i regnbågens alla färger i gammeldagsstrutar, husgeråd och närproducerade delikatesser.

Bara en kort skogspromenad når du Valla Gård och Vallamuseerna som bjuder på landsbygdshistoria. Naturen är en fantastisk lekplats för alla barn med massor av upplevelser, här kan man njuta av skogen och djurlivet. Testa på ponnyridning, hälsa på hästar, getter, kaniner och andra djur. På Valla Gård finns även Östergötlands största minigolfbana med två 18-hålsbanor att välja mellan.

Om ni mot förmodan fortfarande har spring i bena, rekommenderas närliggande Lill-Valla, Linköpings största lekpark, som garanterat aktiverar familjens busfrön.


FLYGVAPENMUSEUM

Flygvapenmuseum är en riktig pärla för alla världsresenärer och flygplansnördar, men även för alla andra med en upptäckarådra. Det här museet kammar alltid hem en topplacering bland Sveriges bästa museum.

Här kan man verkligen grotta in sig i militärflygets flyghistoria, och beskåda en unik samling flygplan(hela 50 stycken för att vara exakt), från de tidigare pionjärerna fram till dagens JAS 39 Gripen.

Kronjuvelen i samlingarna är vraket av den svenska DC-3:a som sköts ned av sovjetiskt jaktflyg över Östersjön 1952. Vraket påträffades först drygt femtio år senare, bärgades och finns nu att uppskatta på Flygvapenmuseum.

I Flyglabbet, museets science center, kan alla nyfikna lära sig mer om flygplan i spännande experimentstationer. Bygg ett flygplan, upplev en kittlande storm eller flyg en JAS 39 Gripen i simulator. Dessutom finns det en helikopter som man kan gå in i.

I den spännande utställningen om kalla kriget finns det möjlighet att kliva in i en tidstrogen hemmamiljö hos en vanlig familj – en garanterad nostalgitripp!

Relaterade artiklar