Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sevärdheter i Västerås

Barn med vit blomma i handen

I vackra Västerås finns det mängder med sevärdheter som du bör besöka när du är i staden. Här har vi samlat några spännande sevärdheter i Västerås som är väl värda ett besök!

 

ANUNDSHÖG

Anundshög är Sveriges största forntida gravhög och en historisk sevärdhet i Västerås. Gravhögen tillkom troligen någon gång mellan 500-700 e.kr. och enligt sägnen är det kung Bröt-Anund som vilar här. Detta vet man dock inte säkert eftersom graven aldrig har grävts ur.

 

BOTANISKA TRÄDGÅRDEN

Botaniska trädgården är en mysig plats att strosa runt på där växter och blommor från hela världen samsas. Detta är Sveriges äldsta gymnasieträdgård där studenter har inhämtat kunskap sedan 1700-talet och framåt.

 

VALLBY FRILUFTSMUSEUM

Vallby friluftsmuseum är en rolig sevärdhet i Västerås för både barn och vuxna. Detta är ett av Sveriges största friluftsmuseum där du kan lära dig mer om hur jordbruk och bondgårdslivet såg ut förr i tiden. Här finns cirka 40 byggnader och olika djur som hör landet till.

 

VÄSTERÅS DOMKYRKA

Västerås domkyrka byggdes på 1200-talet och innehåller flertalet historiska föremål. Kyrkan är en femskeppig katedral med ett torn på 91,8 meter. Inuti kyrkan kan du se 163 gravstenar där bland annat Erik XIV ligger begraven.

 

VÄSTERÅS SLOTT

Västerås slott sägs vara ett av Gustav Vasas favoritslott och är en sevärdhet i Västerås med anor från 1200-talet. Numera har slottet evenemangs- och festlokaler samt en restaurang där du kan avnjuta en härlig middag tillsammans med ditt resesällskap.

 

BO NÄRA SEVÄRDHETER I VÄSTERÅS

Varmt välkommen att bo över hos oss på Elite Stadshotellet när du besöker Västerås. Vårt hotell i Västerås ligger i en anrik byggnad mitt i centrum där du har närhet till alla sevärdheter i Västerås samt restauranger och butiker. 

 

Fotograf: Wander Fleur.

RELATERADE ARTIKLAR