Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Museum i Västerås

Slitna hästskor

Vad kan man göra i Västerås när vädret inte är på topp? Kanske flyga ditt eget jaktplan, konstjogga, lära dig mer om Västerås eller mata ett gulligt djur? På Västerås museum finns verkligen något för alla smaker.


VALLBY FRILUFTSMUSEUM

Res tillbaka i tiden på ett av Sverige största friluftsmuseer. På Vallby Friluftsmuseum skildras Västmanländsk kulturhistoria med ett 40-tal byggnader, kulturhistoriska växter, levande lantrasdjur och verklighetstrogna stadsmiljöer. Detta utomhusmuseum har gott om kreativa miljöer där man själv får utforska och se hur människor och djur levde förr i tiden. Har ni besök och uppskattat andra friluftsmuseum som t.ex. Skansen i Stockholm så kommer ni att trivas bra även här!

VÄSTERÅS KONSTMUSEUM

För den konstintresserade rekommenderar vi starkt ett besök på Västerås Konstmuseum. Museet har en gedigen konstsamling med fokus mot svensk samtidkonst och få ofta besök av nya utställningar. För dig som vill prova något nytt arrangerar museet även konstjogg där du får möjlighet att kika närmare på Västerås offentliga konstscen samtidigt som du får motion.

VÄSTERÅS FLYGMUSEUM

Upplev känslan av att styra jaktflygplanet J35 Draken, två gånger snabbare än ljudets hastighet eller ta ansvar för 370 passagarare som pilot i ditt eget passagerarflyg. På Västerås flygmuseum kan du prova på livet som pilot i verklighetstrogna flygsimulatorer. Museet har öppet varje söndag och visar upp historiska flygplan i en hangar från 1930-talet precis intill Stockholm-Västerås flygplats.

VÄSTMANLANDS LÄNS MUSEUM

Lär dig mer om hur det Västmanlänska kulturarvet påverkat dagens Västerås och ta del av ett flertal kreativa utställningar. På Västmanlands Läns Museum är inträdet alltid gratis. Ta med familjen och låt kreativiteten flöda på utställningar där barnen själva kan vara med och skapa och uppleva konsten från sitt perspektiv. Här finns något för alla åldrar.

SKULTUNA MESSINGSBRUK

Skultuna är ett av världens äldsta företag och numera ett av Sveriges största besöksmål. Här har vackra mässingföretmål tillverkats ända sedan år 1607 då företaget grundades av den dåvarande Kungen Karl IX. Idag stolterar det 400 år gamla mässingbruket med ett museum som upprättats i en av de gamla fabriksbyggnaderna där du får lära dig mer om företagets historia och kring dåtidens hembygd. Detta är en unik upplevelse där vackra föremål visas upp i historiska byggnader.

Relaterade artiklar