Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

24 timmar i Umeå

Arkitektritat hus vid vattnet i Umeå

Umeå är en perfekt weekendstad med gott om spännande utflyktsmål, bra shopping, inspirerande restauranger och roliga evenemang. Här är några av stadens höjdpunkter som passar utmärkt att utforska under en helg i höst.


09.00 – FIKA PÅ NYA KONDITORIET

Inled helgen på bästa sätt med en fika på Nya Konditoriet. Nya Konditoriet har anor från 1927 och stoltserar än idag med vackert bevarade originaldetaljer, som deras imponerande marmortrappa upp till övervåningen. Prova caféets egen kaffeblandning och njut av ett nygräddat surdegsbröd med ditt favoritpålägg.

Avsluta besöket med en av Nya Konditoriets egentillverkade chokladpraliner med spännande smaker som blodapelsin, saltlakrits och smörkola.


10.00 – TRENDSPANING I UMEÅS UNIKA BUTIKER

Utforska Umeås lokala modebutiker och fynda ett plagg som ingen annan har.

Soso Clothing erbjuder ett unikt koncept där de syr upp hållbara plagg av jeanstyg på beställning. Tanken är att deras kläder ska kunna matchas med alla dina övriga kläder i garderoben och kunna användas i många år. Handlar du här får du ett unikt plagg anpassat efter dina mått och din smak.

En annan spännande butik i Umeå är Metzerverket. Här säljs lokalt tillverkade flugor i vackra mönster som piggar upp under höstens gråa dagar. Butiken säljer även matchande bröstnäsdukar och accessoarer för kvinnor och barn.

13.00 – DAGS FÖR BRUNCH!

Besöker du Umeå under helgen är brunch ett måste. Under helgerna serverar Harlequin en klassisk brunch i ny tappning med rätter som rika riddare och cheddarbakat ägg. För den som vill frossa i flera härliga rätter rekommenderar vi restaurang Artonnittiosjus härliga brunchbuffé. Unna dig en välblandad Virgin Bloody Mary eller en uppfriskande Mimosa, Artonnittiosjus duktiga bartenders blandar gärna drinkar efter dina önskemål.


15.00 – BESÖK DET PRISADE BILDMUSEET

I en vacker byggnad längst Umeåälvens strand hittar ni det omtalade Bildmuseet. Detta är museet som hyllats i internationella medier och som fått hederspris av juryn för European Museum of the Year. Bildmuseet visar upp internationell samtidskonst och är ett givet utflyktsmål vid ett besök i staden. Räkna med minst två timmar bland de inspirerande utställningarna som ofta byts ut mot nya spännande gästspel.

18.00 – SKÖNSÅNG OCH MIDDAG PÅ NORRLANDSOPERAN

Gör dig redo för en minnesvärd kväll på Norrlandsoperan. Starta med en middag på Norrlandsoperans nyöppnade restaurang Elektra innan du tar plats i salongen. Norrlandsoperan är ett av världens nordligaste operahus och erbjuder en uppsjö av föreställningar. Låt dig hänföras av musiken från Norrlandsoperans Symfoniorkester eller boka plats till en spexig dansshow. Oavsett vad du föredrar finns gott om olika föreställningar att välja bland.

22.00 – TITTA UPP MOT STJÄRNORNA

Norrland är känt för sitt magiska Norrsken när himlen lyses upp av färger. Glöm inte att titta uppåt på vägen hem, har du tur så sker Norrskenet just när du är på besök i staden.

Relaterade artiklar