Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Trevliga dagsutflykter från Norrköping

Munkbrogatan i Söderköping.

Åk på en dagsutflykt från Norrköping och utforska stadens fantastiska omgivningar. På drygt en timmes bilavstånd från citykärnan hittar du allt från djupa skogar, vacker skärgård och mysiga småstäder, som gjorda för en trevlig dagsutflykt. Här är några av våra favoriter.

ÄT GLASS I SÖDERKÖPING

Precis intill Göta Kanal ligger den mysiga staden Söderköping. Här kan du strosa bland färgglada gränder och kika när båtarna tar sig igenom de olika slussarna i Göta kanal. För den som orkar finns möjlighet att gå upp för de många trapporna till Ramunderbergets topp. Härifrån har du en fantastisk utsikt över staden, ett perfekt ställe för picknick eller en mysig dejt.

Vy från Ramundberget

Ramunderberget i Söderköping. Foto: Emelie Alexandersson


Efteråt kan du njuta av en glass från ett av stadens många glasställen. Det mest välbesökta är glassrestaurangen Smultronstället. Med sitt perfekta läge längst vattnet ringlar köerna här ofta långa, men vi lovar att det är väl värt väntan. Här får du nämligen stora mängder glass serverad i roliga uppläggningar med effekter som rök och udda dekorationer. För den som orkar finns den extremt stora glassen Colosseum, en flera liter stor skapelse med allt som en glassälskare kan önska.

För dig som föredrar hemgjord italiensk glass finns populära Göta Glass. Ett besök här är en fröjd för dina smaklökar och köerna är ofta något kortare än på Smultronstället. Köp med en glass och ta med den ut på bryggan för en riktigt somrig upplevelse.

Färja med texten Bråvikslinjen

 

TA BÅTEN TILL KOLMÅRDEN

Åk på en trevlig dagsutflykt med Bråvikslinjen! Båten utgår från Norrköpings hamn och tar dig hela vägen fram till Kolmårdens djurpark. På vägen passerar båten den natursköna Esterön och Sandviken i Krokek.

Passa på att stanna till vid de olika hållplatserna och utforska de olika vandringslederna. Runt Krokek finns fantastisk natur och många härliga badplatser. När det är dags för en paus finns här även den mysiga restaurangen Sjöstugan som serverar allt från glass till goda luncher.

Väl framme vid Kolmården kan du besöka den stora parken och njuta av en dag utan bilköer. En tur med Bråvikslinjen är en riktigt härlig dagsutflykt och på båten finns både toaletter och ett café med lättare mat och dryck.

 

FÖLJ BÅTARNAS FÄRD GENOM BERGS SLUSSAR

Varje år färdas tusentals båtar längst den 19 mil långa Göta kanal. Längst vägen finns hela 58 slussar som måste passeras och vid Bergs slussar höjs/sänks båtarna med hela 18,8 meter. Följ detta fascinerande arbete på nära håll och se hur semesterfirare från hela världen kämpar sig igenom de olika etapperna.

Stort rött hus med husbilar utanför och ett gäng båtar längs en brygga i vattnet

Borensberg. Foto: Niclas Albinsson


Vid Bergs slussar finns gott om härliga promenad- och cykelstråk, så passa på att hyra en cykel på plats och utforska omgivningarna runt kanalen. För de som önskar åka på en längre tur kan du enkelt ta dig med cykel till Borensberg som är en riktigt mysig sjöstad i Motala. Turen är ca 4 mil tur och retur, så glöm inte att ta en paus i skuggan och unna dig en glass längst vägen.

Uteservering med människor som äter och samtalar

Kanalmagasinet i Mem. Foto: Elvira Andersson Lööv

 

BESÖK MEM FÖR BAD OCH FIKA

Endast 25 minuters bilfärd från Norrköping city hittar du oasen Mem och det trevliga Kanalmagasinet. Platsen har blivit en populär tillflyktsort dit människor i alla åldrar åker för att äta gott och uppleva den vackra naturen.

Kanalmagasinet serverar mat med råvaror från det närliggande Vikbolandet och står ofta som värd för bröllop och privata fester. I deras butik kan du fynda unika prylar, smycken och inredning från både kända och oetablerade formgivare. Njut av en fika vid vattnet eller ta ett svalkande dopp från badstegen vid fyren. Här kan du enkelt spendera en heldag.

Glasblåsning

TA DEL AV HANTVERKSTRADITIONEN PÅ REIJMYRE GLASBRUK

På Reijmyre glasbruk har unika konstverk skapats ända sedan år 1810 då glasbruket grundades. Ett besök här är en upplevelse utöver det vanliga där du kan följa glasblåsarnas arbete på nära håll i den glödande glashyttan. I glasbrukets butik kan du köpa med dig handblåst glas och ta del av alla de vackra föremål som skapats på glasbruket. Reijmyre glasbruk ligger ca 30 minuters bilfärds från Norrköping och passar utmärkt som en dagsutflykt tillsammans med familjen.

 

Vadstena Slott

 Vadstena slott. Foto: Oscar Lüren

 

UPPLEV HISTORIENS VINGSLAG I VADSTENA

Vadstena är en riktig sommarstad som lockar människor från hela världen. Gå längst kullerstensbelagda gator, bland medeltida byggnader, glimrande vatten och slott. Slå dig ner för en picknick i en av de blomstrande parkerna eller besök en av stadens soliga uteserveringar.

Ett av de mest populära besöksmålen i staden är Vadstena slott. Slottet började byggas på Gustav Vasas initiativ redan år 1545 och är än idag otroligt pampigt med sin breda vallgrav och stenprydda fasad. Detta är Nordens bäst bevarade renässansslott, så passa på att följa med på en av de dagliga guidningarna för att lära dig mer om dess spännande historia. Nedanför slottet finns den trevliga gästhamnen och vattnet med många härliga promenadstråk. För dig som är intresserad av historia rekommenderar vi även ett besök på Vadstena kloster från år 1384.

 

Relaterade artiklar