Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Upplev vintern i Mora

Längdskidåkare åker Vasaloppet i Mora

Mora är en perfekt stad på vintern då dess natur och invånare ständigt bjuder in till trevliga aktiviteter. Vi har tagit fram fem tips på saker att göra i Mora som passar både för familjen, paret och soloresenären.


VASALOPPET

Mora förknippas av förklarliga skäl främst med Vasaloppet. Vasaloppet är en 90 km lång längdskidtävling som räknas som det äldsta och längsta loppet i världen, sett till antalet anmälda deltagare Tävlingen arrangeras till minne av Gustav Vasas långa resa för att undgå Kristian II:s soldater och utgår från Berga By i Sälen. Organisationen för Vasaloppen har sitt fäste i Mora och det är även här målgången sker.

Vare sig det är Vasaloppstider eller inte pulserar staden av längdskidsentusiaster. På skidstadion och runt omkring Mora finns det ett stort antal skidspår för både nybörjare och den som samlar mil inför loppet. Tidigt efter årets snödebut är spåren fint preparerade och redo för alla nyvallade premiärskidor. Om vädret inte är det bästa eller om träningsvärken svider för mycket rekommenderar vi att ta en dag ledigt och upptäcka mer om Vasaloppets snart 100-åriga historia. Guidade visningar arrangeras kring Vasaloppsdevisen och Vasaloppsmuseet erbjuder sina besökare en bred, omtyckt utställning.

BUSGÅRDEN SKINNSÖMNAD

Skinnsömnad är en uråldrig hantverksform grundad på bygdens traditioner. Från att vara ett enkelt hemarbete till att övergå till industriell tillverkning i stor utsträckning, har hantverket nu börjat hitta tillbaka till hemmiljön. På Busgården i Mora har grundaren Anna Hansson en butik och ateljé med fokus på skinnsömnad i alla former. Butiken i staden är full av allehanda skinnprodukter som härliga fällar och kuddar samt varma klädesplagg som mössor, vantar och tofflor. Anna utför även beställningsarbeten utifrån önskemål och visioner.

Om man är sugen på att själv testa på hantverket anordnas helgkurser i ateljén, för den som vill prova på en ny teknik eller för den som aldrig provat på sömnad tidigare. Allt sys för hand med tvinnad lintråd.

TOMTELAND

Träffa Tomten, Tomtemor och alla deras vänner på Tomteland i de vackra dalskogarna strax utanför Mora! Den stora temaparken är full med skoj, bus och upptåg. Förutom att träffa herr och fru Tomte i deras bulldoftande hem kan man också besöka Häxans hus, Trollrike eller det spöklika Skugglandet. Vintern har gjort anspråk på berg, vattenfall och sjöar i Tomteland och om du har tur möter ni sagofén klädd i sin vackraste vinterkostym. Snömonstret och snögubben har snöbollskrig och busmössen förbereder hyss för Vinterhäxan – det är verkligen fullt upp i parken! När det är läge för en paus finns både restaurang Verkstan med alla barnens favoriträtter och Tomtemors Café till förfogande. I parken går drömmar i uppfyllelse och tillåter dig att dras in i äventyret, så ta någon i handen och kliv in genom portarna.

UTFÖRSÅKNING PÅ GESUNDABERGET

Gesundaberget sträcker sig 514 m över havet och utmärker sig som ett av Moras högsta berg. Berget är ett fantastiskt utflyktsmål för den som gillar natur, fart och fläkt. Med sina 11 olika nedfarter, 3 liftar och 2 längdskidspår bjuder Gesundaberget på ett perfekt vinteräventyr för både stora och små. Anläggningen ligger bara 2 mil söderut utanför Mora och erbjuder utförsåkning för nybörjare och den mer erfarna åkaren. Högst upp till toppen går det en sittlift där man kan stanna en stund och njuta av de vackra vyerna eller så smiter man in i Toppstugan för en nygräddad våffla och för att värma kalla pjäx-tår. Nere i skidbyn finns det också en massa att hitta på. Vid foten av backen finns skiduthyrning och skidskola samt ett värdshus för påfyllning av energi och after-ski.

BOWLINGBAREN

I Mora Parken är det alltid en härlig stämning och en perfekt destination för flera olika inomhusaktiviteter när graderna faller. Baren serverar enkla rätter, dryck, trevlig fika och snacks. I anslutning till bowlinghallen ligger Restaurang VH som serverar både dagens lunch och en härlig à la carte-meny. All mat tillverkas från grunden med bekanta skandinaviska smaker. Både barn och pensionärer trivs bra i Mora Parken där både barnkalas och pensionärsbowling arrangeras. På fredagar och lördagar anordnas det partybowling med högre musik och imponerande ljusshower för att skapa en fantastisk stämning i hallen. Utmana kompisarna, familjen eller kollegorna!

 

Relaterade artiklar