Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Tips på saker att göra med barn i Karlstad

Två barn leker med vatten

Nu är det dags för lov och då är ett besök till Karlstad givet. Nedan har vi listat 6 roliga aktiviteter och saker att göra med barn i Karlstad oavsett väder.

NATURUPPLEVELSE I MARIEBERGSSKOGEN

Stadsparken Mariebergsskogen är en lättillgänglig park i mitten av Karlstad som många Karlstadbor ser som ett andra hem och ett viktigt andningshål. Hit kommer människor för att slappna av, njuta av naturen eller för att ta del av någon av de många aktiviteterna parken har att erbjuda. Här finns bland annat Sveriges första Lekträdgård, Djurparken Lillskogen, skridskobana, badplats och mycket mer. Lillskogen har ett fantastiskt utbud av fina djur, svenska lantraser av kossor, får och getter ute i hagarna. I smådjurshuset kvittrar fåglarna och ulliga kaniner och marsvin vilar i halmen. Ta kontakt med djurvårdarna för att komma närmare djuren genom att delta i matningsrundor. Mariebergsskogen är en perfekt dagsaktivitet att göra med barn i Karlstad.

HÄFTIGT UPPLEVELSEMUSEUM

En kort promenad längs Klarälven eller en ännu kortare bussfärd från Karlstad centrum, ligger Brigadmuseum i en häftig byggnad som för tankarna till ett klassiskt stridsvärn. Namnet brigad är ett gammalt ord för stridsformering och passar bra på museet som fokuserar på militär historia. Främst händelser och påföljder av det Kalla kriget. Brigadmuseet är ett upplevelsemuseum som passar stora som små men, är särskilt välbesökt av barnfamiljer. Utställningarna är utformade för att kunna utforskas med alla våra sinnen. Känn känslan av att sitta i en militärjeep, lyssna på de olika ljudeffekterna, men framför allt – missa inte caféet och smaka på matiga mackor och hembakade bullar. En rolig och lärorik upplevelse att göra med barn i Karlstad.

KREATIV LEKUTSTÄLLNING PÅ VÄRMLANDS MUSEUM

Värmlands Museum är ett av Sveriges mest välbesökta länsmuseer med utställningar om värmländsk kulturhistoria och högklassiga, internationella utställningar inom konst och fotografi – ett besök här är ett måste att göra med barn i Karlstad. I lekutställningen Sandbergs Sagovärld möter du de välkända karaktärerna Tummen, Spöket Laban, Lilla Anna och Långa farbrorn. Läs en bok i den mysiga läshörnan, baka tårtor eller besök slottet Gomorronsol där de snälla spökena rasslar runt i korridorerna. Missa inte heller ett besök i Skaparverkstan och lev ut kreativiteten med penna och papper eller upptäck en ny teknik. En trygg och varm plats att spendera en dag med barnen på.

BUS OCH LEK PÅ LEOS LEKLAND

Leos Lekland är en fantastisk plats för alla med barnasinnet i behåll och kan titulera sig som Nordens största lekland. Framgången bygger på ett oemotståndligt koncept som innefattar bus och rörelse för hela familjen. Det väldigt aktuella ämnet kring barns hälsa håller Leos Lekland varmt om hjärtat och ser varje dag glädjen hos barnen samtidigt som de springer, klättrar och leker bland Leos aktivitetsutbud. Prova vattenfallrutschkanan som ger ett hisnande pirr i magen, lek sjöslag på Piratskeppet eller prova på olika sporter i Leo’s Sports Arena. Efter ett ordentligt lekpass behöver både stora som små fylla på med energi. I leklandets bistro serveras alla barns favoriter, kaffe och fika samt välbehövliga törstsläckare i olika former. Bered er på en dag med mycket rörelse, många intryck och trötta barn.

BADA OAVSETT ÅRSTID

En självklarhet att göra med barn i Karlstad är att besöka badhuset. Sundsta badhus erbjuder ett enormt utbud av aktiviteter som passar alla typer av besökare. För den busiga barnfamiljen rekommenderar vi avdelningen med äventyrsbad. För de större barnen kan man utforska stillsamma laguner, vattenfall och fartfyllda rutschkanor, medan de yngre barnen kan plaska i de varmare poolerna med trivsamma figurer av Tummen och Lilla Anna. För de som vågar och har ordentligt med spring i benen finns Runnerz. Runnerz är en stor genomskinlig rulle som flyter på vattnet och som enklast manövreras av dig och en kompis. Få upp fart och transportera er över poolerna som hamstrar i ett springhjul – vi garanterar många skratt och mjölksyra i benen!

JULVANDRING MED WERMLAND OPERA

Besöker ni Karlstad med barn vid jul arrangerar Wermland Opera en magisk julvandring utöver det vanliga under hela december. Man får inte bara en exklusiv rundvandring i de redan magiska lokalerna på Operan, utan även en tur i en sagovärld uppbyggd för besökaren. Vågar du gå in i häxans pepparkakshus? Kika in i tomtarnas verkstad och se hur de tillverkar julklappar till alla barn. Stanna till en stund i Askungens gyllene café och ta chansen att inta operans stora scen! Ta några danssteg, ta in lokalen och dröm dig bort en stund, kanske är den fylld av publik som alla ger dig en stående ovation? Vandringen tar 45 minuter och kommer att vara full av intryck och äventyr. Vandringen passar både stora och små, utforska varje hörn och skrymsle, vandra genom pampiga salonger tillsammans och ta in magin!

FLER ROLIGA SAKER ATT GÖRA MED BARN I KARLSTAD

Vill du ha flera tips på roliga saker att göra med barn i Karlstad är du varmt välkommen till vår reception på Elite Stadshotellet. Vi guidar er mer än gärna till en familjesemester ni sent ska glömma!

 

Relaterade artiklar