Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Augustpriset

Illustration av August Strindberg.

Elite Hotels är huvudsponsor till prestigefulla Augustpriset

I höst står Elite Hotels på scen för att inleda årets nomineringsevent där Sveriges litteraturutmärkelse förkunnades – Augustpriset. Som ett bolag med hotell i många anrika byggnader är sponsorskapet en viktig del i att knyta ihop Elite Hotels arbete med att förvalta det svenska kulturarvet genom fastigheter och utveckling av dessa, med Augustprisets arbete för att stötta svensk kultur via litteratur.

Som hotellgäst utgör litteratur och bokläsning oftast en del av hotellvistelsen, vilket gör vårt engagemang i Augustpriset till en naturlig del i att stötta det skrivna ordet – och i förlängningen bidra till en positiv samhällsutveckling. Inte minst för barn och ungdomar. Vi stödjer flera olika initiativ som vänder sig till just yngre, däribland Lilla Augustpriset. En tävling för unga mellan 16 och 20 år som syftar till att öka unga personers intresse för bokläsning. Som stolt partner och sponsor till Lilla Augustpriset vill vi på så vis bidra till att skapa framtidens Augustpristagare.

Initiativet till partnerskapet togs av Elite Hotels of Swedens grundare Bicky Chakraborty. En hängiven filantrop som tack vare sitt starka engagemang för det svenska kulturarvet har gjort att bolaget sedan 2016 stöttat svensk kultur genom litteratur. 

Litteratur ligger mig personligen varmt om hjärtat, vilket gör det extra viktigt att inspirera nästa generation till bokläsning. Att vara med och bidra till Augustprisets arbete med att stötta svensk litteratur och det skrivna ordet, inte minst bland den yngre generationen via Lilla Augustpriset, känns därför extra hedrande och något som jag vet att även pappa brann för.

Caroline Chakraborty, ägare av Elite Hotels of Sweden.

Augustpriset instiftades 1989 av Svenska Förläggareföreningen i syfte att belöna de bästa svenska böckerna som getts ut under året. Priser delas ut i tre kategorier för att främja kvalitativt nyskapande inom skönlitteratur, facklitteratur samt barn- och ungdomslitteratur. Det finns också en ambition om att väcka intresset för att uttrycka sig litterärt bland unga, och därför nomineras sex bidrag till Lilla Augustpriset. Vinnarna till både Augustpriset och Lilla Augustpriset presenteras vid Augustgalan.