Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

8 anledningar att besöka Strängnäs i sommar

Väderkvarnen i Strängnäs med en fantastisk utsikt över Mälaren

Strängnäs, en historisk stad med bästa läget mitt i Mälardalen bara en timme från Stockholm. Upptäck den pittoreska sommarstaden där kultur och historia möter modern shopping, restauranger och ett stort utbud av aktiviteter.


VÄDERKVARNEN

Högst uppe på Kvarnkullen, med storslagen utsikt över Strängnäs och Mälaren, ligger stadens väderkvarn. Den första kvarnen byggdes redan på 1600-talet och den nuvarande kvarnen har stått här sedan år 1855. I dag är väderkvarnen en del av Strängnäs kulturarv och under sommaren finns möjlighet till en visning av kvarnen där ni får lära er mer om dess spännande historia.

GUIDADE STADSVANDRINGAR

Lär dig mer om Strängnäs spännande historia under en guidad stadsvandring. Under sommarperioden erbjuds guidade turer i Strängnäs där du får höra spännande historier om Domkyrkan, klostret och intressanta personligheter som Gustav Vasa. Det finns också möjlighet att skräddarsy din egen stadsvandring eller gå på trevlig konstpromenad.

Strängnäs Domkyrka och vy över staden i bakgrunden

Strängnäs Domkyrka. Fotograf: You are here

 

DOMKYRKAN

Strängnäs Domkyrka är en treskeppig gotisk tegelkyrka med anor sedan 1200-talet. Att gå in här är en andaktsfull upplevelse där varsamt bevarade inventarier från medeltiden skapar en unik atmosfär. Här finns bland annat två alterskåp tillverkade på 1400-talet och gravmonument över Johan III:s dotter prinsessan Isabella. Missa inte kyrkans imponerande 75 meter kyrktorn och dess vackra takmålningar.

STADSPARKEN VISHOLMEN

På Visholmen finns gott om roliga aktiviteter för hela familjen. Här finns en trevlig badplats, flera tennisbanor, minigolf och en stor lekplats med härliga ytor för lekar, picknick och spel. Detta är en perfekt plats att spendera en härlig dag ute i solen på. Visholmen ligger centralt beläget i Strängnäs i direkt anslutning till stadens hamnområde.

Röd byggnad med gröna stolar och bord utanför

Grassagården. Fotograf: You are here
 

GRASSAGÅRDEN

Besök den trevliga Grassagården med anor från tidigt 1600-tal. Denna tidigare borgargård har fått sitt namn av familjen Grass som drev en krog på gården under 1700-talet. I dag finns här istället Café Grassgården med nybakat bröd, fika och lättare luncher. Njut av en rykande färsk kanelbulle i deras lummiga trädgård och ta en härlig promenad runt gårdens fina omgivningar.

ARSENALEN

Arsenalen är ett av Strängnäs mest välbesökta besöksmål och Skandinaviens största museum inom militärhistoria. Här kan besökarna ta del av svensk militärhistoria från 1900-talet fram till idag och se över 70 olika militärfordon. Museet har ett flertal intressanta utställningar med exempelvis tennfigurer, djur i krig och historiska utställningar kring Södermanlands regemente. För de yngre finns en rolig lekhörna och för de äldre barnen finns en spelhörna med spännande actionspel.

Hamn med båtar och Strängnäs Domkyrka som syns bland trädtopparna i bakgrunden

Västervikshamnen. Fotograf: You are here

STRÄNGNÄS GÄSTHAMN

Promenera längs kajen vid Strängnäs trevliga stadskärna. På sommaren är detta ett levande område som passar utmärkt för en avkopplande dag ute i solen. Stanna upp, titta på båtar, ta en glass eller ät en härlig lunch eller middag på någon av restaurangen i hamnen. För den aktive finns här även möjlighet att hyra allt från cyklar till kajak och vattenskoter.

DRAMATISERAD STADSVANDRING

Var med när Strängnäs stadshistoria får nytt liv under en dramatiserad stadsvandring. Möt historiska personer som biskop Rogge, Augusta Widebeck och Gustav Vasa och hör dom berätta sina historier om vad som hänt i staden. De dramatiserade stadsvandringarna erbjuds på torsdagar under perioden 27 juni – 1 augusti. Turen går genom Strängnäs äldsta delar med intressanta historier kring bland annat hur det kan ha sett ut när staden brann år 1871.

Relaterade artiklar