Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Äventyr i norra Sverige

Äventyr med snöskotrar i fjällen.

Norra Sverige bjuder på ett dramatiskt landskap med fascinerande naturfenomen, vackra landskap och många spännande aktiviteter. Utforska äventyraren inom dig och ta del av fartfyllda sporter och härliga utflykter kring Luleå och Kiruna med omnejd.

 

BLICKA UPP MOT NORRSKENET

Se ljusfenomenet som lockar besökare till norra Sverige från hela världen. Norrsken uppstår som en reaktion av när partiklar från solen möter jordatmosfären. Resultatet är ett häpnadsväckande ljussken som skiftar i olika färger på himlen. Norrskenet syns oftare ju högre upp i landet du kommer och för den som vill maximera sin upplevelse finns gott om guidade turer där mat och transport ofta ingår. För den äventyrliga rekommenderar vi en guidad skotertur där man kan ha tur och få se den färgsprakande himlen som norrskenet ger. Runt Kiruna arrangeras även norrskensturer som kombineras med ett besök i en av de många Samebyarna som ligger i trakterna. Under utflykten finns möjlighet att lära sig mer om samernas traditioner, historia och mytologi samtidigt som ni får njuta av en varm måltid. Hundspann i snölandskap

ÅK PÅ DAGSUTFLYKT MED HUNDSPANN

Färdas fram över snötäckta landskap i hastigheter runt 12–15 km i timmen. Att åka hundspann är en unik upplevelse där samspelet mellan människa och djur visas upp under en hisnande färd genom vildmarken. Hundarna som används är ofta av raserna Alaskan Husky och Siberian Husky på grund av dess uthållighet och motståndskraft mot kylan. De flesta arrangörer erbjuder olika typ av turer, med eller utan övernattning och i olika terräng och landskap. Passa på att lära dig mer om denna tusenåriga tradition och upplev riktig vildmark och djurliv på nära håll.

 

BESÖK VÄRLDENS STÖRSTA UNDERJORDISKA JÄRNMALMSGRUVA

Utforska gruvan som lett till Kirunas omtalade stadsflytt. Detta är en spännande utflykt där bussar för dig 540 meter under markytan till LKAB:s Visitor Centre. Väl på plats finns en 20 000 kvm stor besöksanläggning med utställningar, maskiner och filmer som visar hur gruvbrytningen och förädlingen av järnmalm går till. Här kan du lära dig mer om hur arbetet i gruvan såg ut förr i tiden och hur det förändrats fram till idag. På Museet förklaras även följderna av gruvbrytningen och uppkomsten av de deformationer i marken som lett till att Kirunas stadskärna nu måste flyttas 3 km.

 

EN MIL PÅ IS

Njut av Luleås vackra omgivningar under en trevlig promenad ute på isen. Isbanan är en ca 10 km lång plogad väg som passerar platser som Norra Hamn, Gråsjälören, Södra Hamn och Mjölkudden. Detta är en trevlig aktivitet som passar hela familjen. Ta dig fram på det sätt som passar dig bäst, till fots, på skridskor eller på hästryggen. Längst isbanan finns gott om trevliga rastplatser med bänkar och möjlighet att grilla marshmallows, korv eller något annat du tycker om att äta.

 

PROVA PÅ FORSRÄNNING

Kasta dig utför forsen och känn adrenalinet pumpa genom kroppen. De vilda forsarna i norra Sverige bjuder på en riktig utmaning, men som tur är finns gott om erfarna forsränningsguider som lär ut hur ni tar er fram över forsen på ett säkert sätt. Glöm inte att packa en handduk och ett varmt ombyte efter denna garanterat blöta aktivitet. Nära Luleå finns företaget Explore Luleå som arrangerar forsränning vid Kamlunge forsarna i Kalix älv där även korvgrillning längst strandkajen ingår. Detta är sannerligen ett härligt sätt att uppleva Norra Sveriges storslagna natur på!

 

UPPLEV MIDNATTSSOLEN

I Norra Sverige är det lätt att glömma bort tiden. Under juni–juli går solen sällan ner under horisonten, viken betyder att du kan njuta av dagsljuset dygnet runt. Passa på att upptäcka de vackra omgivningarna med en båttur i Luleås vackra skärgård eller utforska fjället och dess magnifika vyer.