Glömt lösenord?
Publiceringsdatum 17 juni, 2019

Sommarevent i Umeå

I och med att graderna stiger i Umeå stiger även stämningen i staden. Storslagna evenemang avlöser varandra under sommaren som lockar människor från hela Sverige men även utomlands. Det är mycket som händer i Umeå och nedan har vi listat våra favoriter, vilken blir din?

Brännbollsyran-753x510.jpgFotograf: David Arkhult

Brännbollsyran

Brännboll och musik har visat sig vara en vinnande kombination sedan Brännbollsyrans nuvarande koncept lanserades 2013. Cupen Brännbollsyran startades redan 1974. Idag är festivalen Sveriges fjärde största och bjuder på en unik festivalupplevelse med brännbolls-VM dagtid och musikfestival om kvällarna. Festivalen har visat på musikalisk bredd under åren och välkomnat både folkkära svenska artister och långväga världsartister. Brännbollsfinalen, som har officiell VM-status, sågs av över 8000 åskådare år 2018 som hejade fram en vinnare av de 300 lag som deltog i cupen. Stämningen är alltid bra på Brännbollyran i Umeå!


Umeå Fotbollsfestival

Varje år bjuder Fotbollsfestivalen in till en fantastisk folkfest i Umeå. I turneringen spelar barn, ungdomar, seniorer och parasportare från olika länder och kulturer. Turneringens centrum ligger i grönområdet Nydala i närheten av camping, badplats och naturgräsplanerna där matcherna spelas. Området blir varje år en naturlig mötesplats för hejande vänner och familjemedlemmar. När matcherna är slut för dagen fylls området med musik från scenframträdanden och roliga discon för alla ungdomar.

Umeå-753x510.jpg
Fotograf: David Arkhult

Swedish Beach Tour

Nästan årligen sedan starten 2007 har det tömts lastbilsflak med mjuk sand på Rådhustorget. Samtidigt anländer Sveriges absoluta elit inom beachvolleyboll till Umeå för att delta i Swedish Beach Tour. Tävlingen turnerar runt i Sveriges vackraste sommarstäder där spelarna i hård konkurrens gör upp om titlar. SBT är inte bara en rafflande turnering utan förvandlar värdstaden till en folkfest med musik, god mat och förhoppningsvis fantastiskt väder!

Umeå Live!

Umeå Live fortsätter traditionen och ärar i år Umeborna och besökare med fantastiska musikupplevelser. Familjefesten Umeå Live bjuder varje sommar in till flera kostnadsfria konserttillfällen i som passar för alla, gammal som ung. Utöver konserter från storslagna symfoniorkestrar, folkliga svenska artister och unga popgenier anordnas även Umeå Live Allsång i samarbete med Kultur för seniorer. Allsången håller till på Rådhustorget och i Broparken och leds av folkkära värdar alla känner igen. Ta med vänner och familj, njut av en fantastisk sommarstämning och ta ton tillsammans!

Fåelskådning-742x510-Umeå.jpg

Guidade fågelturer

Sommaren är en utmärkt årstid för att fågelskåda. I skog och mark kryllar det med pigga sångfåglar, glidflygande rovfåglar och i vattenbrynen simmar sjöfåglarna med långa rader av fluffiga ungar efter sig. I sommar arrangerar Stiftelsen Naturvård guidade fågelpromenader i områden kring naturreservatet Umeälvens delta. Guiderna är erfarna ornitologer och du behöver inte ha några som helst förkunskaper. Kom ihåg att ha med er varma kläder, fika, fågelbok och kikare!

Umeriver Swimrun

Ett av sommarens roligaste lopp! Swimrun är unikt på det sätt att man inte bara kommer att ta sig fram på torra land. För att kunna medverka i det antingen 22 km eller 10 km långa loppet krävs det att man både kan springa och simma. Spåret går genom det karaktäristiska norrländska landskapet och i Umeälvens klara fjällvatten och bjuder på en naturupplevelse utöver det vanliga. Man kan välja om man vill springa ensam eller med en vän och starten avgår bekvämt från i anslutning till Umeå Centrum. Alla medtävlande bär våtdräkt för även om Umeälv har en bekväm, stilla yta och vattnets flöde är till atleternas favör är det riktigt kallt! Umeriver Swimrun är en fantastisk upplevelse som består.

Cars-753x510-umeå.jpg

Wheels National Norr

Sveriges största Wheels National anordnas i Norrland. Hit kommer årligen familjer, motorentusiaster och stolta bilägare för att tillsammans ägna sig åt mullrande motorer, färgglada amerikanska vrålåk och glänsande stötfångare. Under dagen kommer bland annat träffens vackraste bil att röstas fram, alla barn är välkomna att medverka i Wheels Kids Club’s teckningstävling och det hela avslutas med en klassisk cruising genom staden. Den uppskattade motorträffen ökar i popularitet för varje år och slår ideligen sina egna publikrekord – så se till att komma i tid!

Hotellets fasad i dagsljus Stor ståtlig tegelbyggnad med port i glas och mässing

Elite Hotel Mimer, Umeå

Den anrika skolbyggnaden från 1897 är nu vackert transformerad till ett härligt kvalitetshotell med högsta standard mitt i centrala Umeå.Här erbjuds unika rum med generös takhöjd, en spektakulär restaurangsamt gym och relaxavdelning.