Glömt lösenord?
Publiceringsdatum 13 april, 2021

Naturupplevelser i ett somrigt Dalarna

En sommar i Dalarna är något alldeles speciellt, här kan ni uppleva allt ifrån orörd vildmark till kulturhistoriska miljöer. Vi har samlat våra bästa tips på sommaraktiviteter i Dalarna, vandra i fina skogar, cykla, paddla kajak och vart ni hittar de bästa fiskevattnen.

Paddla i Dalarna

Tack vare Dalarnas många älvar, åar och sjöar finns en mängd vattenvägar som passar utmärkt för en stilla kanottur eller en fartfylld forspaddling.

Paddla i stillhet och upplev naturen och vildmarken runt om er. Eller så paddlar ni i vattendrag som flyter fram genom städerna med bebyggelse tätt inpå. Vill ni ha utflykt med lite mer fart och action så är forspaddling något för er. I Falun finns Sveriges första och enda konstgjorda forspaddlingsarena.

Runt om i Dalarna finns möjligheter att hyra en egen kanot, kajak eller roddbåt. Många anläggningar erbjuder även kanotturer, kajakkurser och vattenaktiviteter så som forspaddling, forsränning och kajakslalom.

Vandra i Dalarna

Runt om i Borlänge finns en mängd olika vandringsleder, både något mer utmanande och några mer promenadvänliga.  

Bysjörundan är en populär vandringsled med många rastplatser i norra Borlänge som passerar Kvarnsveden och Sör Amsberg. Leden som är elva kilometer lång är lätt att följa eftersom den är markerad med röda stolpar och vita kryss.

Tunaåleden är en vacker och omväxlande vandringsled som sträcker sig mellan Österby-Tyllnäs-Fagersta. Den sex kilometer långa leden går genom raviner och odlingslandskap.

Sagostigen i Islingby är en promenadvänlig led på en kilometer med grillplats, vilket gör den till ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljer och naturintresserade. Leden slingrar sig fram genom omväxlande natur och längs stigen har Aron Landahl gjort illustrationer.

I Gyllbergen hittar vandringssugna flera vandringsleder som går genom milsvida berg, skogar, myrar och sjöar. Vid Gyllfällbodarna finns en stor parkering, dass och värmestuga.

Vid Tjärnaberget, med utgångspunkt från Plättbacken, finns en mängd olika stigar och leder som går förbi gamla fäbodar och naturreservat. En karta kan vara bra att ta med sig, då ledmarkeringarna i området varierar kraftigt.

Cykla i Dalarna

I Dalarna finns alla möjligheter för er som önskar er ett riktigt cykeläventyr. Här finns grusvägar genom natur- och kulturlandskap som lämpar sig utmärkt för en cykeltur. Är ni ute efter mer utmanande cykling finns även brantare backar för downhill. En lagom dagstur kan vara den fem mil långa turen längs sjön Runn.

Fiska i Dalarna

Runt om i Dalarna finns många kända fiskedestinationer. Köp er ett fiskekort och upptäck de fina fiskevattnen som finns i Dalarna.

I Grövelsjön och Älvdalen finns goda förutsättningar för ädelfiske, tack vare dess vilda forsar och många sjöar. I fjällvattnet uppe i norr har ni möjligheter att få öring, i de stora älvarna och mindre åarna har ni chans att få harr på kroken och i sjöarna kan ni få både abborre och gädda. På sjön Runn kan ni fiska med tekniken trolling och i de flesta andra sjöar går det bra att fiska put and take. Vid en del fiskeplatser finns det möjlighet att hyra fiskeutrustning och en del erbjuder även guidade fisketurer.

Fasad med blå flagga och uteservering på Elite Hotel Brage i Borlänge

Elite Hotel Brage, Borlänge

Elite Hotel Brage är beläget mitt i Borlänge. Här bor du bekvämt i renoverade rum med närheten till allt som Dalarna har att erbjuda. På hotellet öppnar även den uppskattade gastropuben The Bishops Arms. Upplev Borlänge - staden med närhet till kultur, äventyr och vildmark. Vi har samlat våra bästa tips att ta med när du besöker den myllrande småstaden.

Våra Natur & Sportpaket

Upptäck en ny vandringsled, utmana någon i en padelmatch eller slå er ner i de fina omgivningarna för en härlig picknick.